• 1
 ≫ 

Simbol srpske praznične trpeze: Kako su Rusi "prilagodili" čuvenu salatu svom džepu?

 ≫ 

Kada su rođendani, slave, praznici i Nova godina - zna se da će svoje mesto na stolu naći Ruska salata

  • 1
ruska salata foto: pixabay.com

U susret praznicima ponovo aktivno razmišljamo o Ruskoj salati, jer gotovo da nema doma u kojem ona ne nađe svoje mesto. Ipak, i dalje se tumače "originalni recepti" za ovaj specijalitet, dok svaka domaćica voli da svojoj Ruskoj salati da "lični pečat", ali tako da ona ne izgubi identitet.

Naravno da je Ruska salata mnogo više od onoga što smatramo "salatom". Tu reč, inače, vezujemo za zdrav obrok, često bezukusan, pun povrća i zeleniša. Nije lako utvrditi tačno poreklo jela koje u Srbiji zovemo Ruska salata, ali evo nekih zanimljivih činjenica koje možda niste znali.

Najpre je davne 1860. nastala salata Olivier salad, koju je kreirao belgijski kuvar Lucien Olivier, zaposlen u jednom od najpopularnijih restorana u Moskvi u to vreme, pod imenom "Hermitage". Tačan, autentičan recept ostaje misterija do danas.

Veruje se da je prva salata Olivier uključivala dimljenu patku, kavijar, zelenu salatu, repove rakova, kapar, meso životinje tetreb i teleći jezik. Originalni preliv je bio nešto poput majoneza, verovatno s primesama senfa, zatim s francuskim vinskim sirćetom i maslinovim uljem.

Koliko je ova salata bila dobra, govori podatak da je jedan od pomoćnika glavnog kuvara, Ivan Ivanov, jednom prilikom ukrao originalni recept, napustio posao u elitnom restoranu i počeo da radi u jednom manjem. Ipak, njegova salata nije mogla da nadmaši prvobitnu verziju, nedostajali su neki sastojci.

Autentična salata Olivier bila je jedno od najskupljih jela u Rusiji, jer su neki sastojci sezonski i retki. Međutim, s obzirom da je salata uvek na meniju vrhunskih restorana, sezonski sastojci su u nekim momentima morali biti zamenjeni onima koji su uvek dostupni.

Građani su sastojke salate Olivier morali zameniti u postrevolucionarnoj Rusiji: tetreb - piletinom ili kobasicom, rakove - tvrdo kuvanim jajima, a masline - graškom. U prvom štampanom receptu Ruske salate, iz 1894. godine, kao jedan od glavnih sastojaka pominje se kuvani krompir isečen na kockice.

Zanimljivo je da je moderna verzija salate Olivier, zapravo, bliža receptu Ivana Ivanova, nego autentičnom zapisu. Uključuje, kao što znamo, kuvani krompir, kiseli krastavac, grašak, jaja, šargarepu, piletinu/šunku, i majonez. Ova verzija je takođe popularnija širom Rusije, jer je budžetski dostupnija.

U decembru, pre osam godina, napravljena je najveća Ruska salata u toj zemlji, težine od 1.841 kilograma. Na svetu se danas mogu naći razne verzije ove salate, spremaju je i Rumuni, Poljaci (kod njih je uvek vegeterijanska), mnogi narodi Istočne Evrope, i to baš u vreme praznika.

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>