• 0

Srbija zadržala kreditni rejting, prihodi ojačali zbog stranih ulaganja

Uspešne mere monetarne politike sprovedene u prethodnim godinama, rezultirale su stabilnom i niskom inflacijom, koja je na nivou od ispod dva odsto

  • 0
Grafikon rasta, berza, ekonomija Foto: Shutterstock

Rejting agencija Standard & Poor's je u novom objavljenom izveštaju potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopšteno je iz Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije.

Doslednost u sprovođenju odgovorne ekonomske politike dala je rezultate, pa tako Srbija i dalje ostaje u grupi retkih zemalja kojima u 2020. godini kreditni rejting nije smanjen.

Agencija navodi da su zahvaljujući uspešno sprovedenim strukturnim reformama i merama fiskalne discipline i konsolidacije - stvorene dobre osnove za održiv privredni rast i da je Srbija ušla u ovu krizu spremna i sa dobro uravnoteženim finansijama.

Ističe se da je smanjenjem javnog duga u prethodnom periodu stvoreno dovoljno fiskalnog prostora da u uslovima krize može da podrži dodatno zaduživanje za paket mera podrške privredi i oporavak ekonomije od negativnog uticaja pandemije, što je ujedno usporilo ekonomski pad srpske privrede.

Takođe, uspešne mere monetarne politike sprovedene u prethodnim godinama, rezultirale su stabilnom i niskom inflacijom, koja je na nivou od ispod dva odsto.

U izveštaju se konstatuje da je potencijalna ekonomska šteta od šoka izazvanog pandemijom ublažena zahvaljujući i zajedničkom paketu mera podrške Vlade Srbije i Narodne banke Srbije, koji iznosi gotovo 13 odsto BDP-a.

Mere koje su imale za cilj očuvanje proizvodnih kapaciteta celokupne privrede, održanje životnog standarda stanovništva i obezbeđivanje likvidnosti svih ekonomskih subjekata, značajno su pomogle da se ublaže neposredne posledice pandemije, ali i da se stvore uslovi za brži oporavak privrede i ostvarenje dinamičnog rasta u 2021. godini.

finansije, papiri, analiza Foto: Pixabay

Pored toga, Narodna banka Srbije je smanjila referentnu kamatnu stopu za kumulativnih 100 baznih poena na 1,25 odsto tokom 2020. godine i povećala likvidnost bankarskog sektora putem svop i repo-transakcija.

Usled potrebe da se finansiraju mere podrške privredi i građanima, kako bi se smanjio uticaj krize u 2020. godini, došlo je samo do privremenog blagog porasta učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu i već u narednoj godini očekuje se da će se javni dug vratiti na prethodni opadajući trend.

Navodi se i da su tokom protekle decenije strana ulaganja u srpsku proizvodnju rezultirala jačanjem prihoda i diverzifikacijom izvozne korpe. Bankarski sistem i kurs dinara ostali su stabilni, devizne rezerve su na rekordnom nivou, a nivo problematičnih kredita je značajno smanjen sa 22 odsto, koliko je iznosio u 2015. godini, na 3,40 odsto od ukupnog iznosa na kraju septembra 2020. godine.

Standard & Poor's procenjuje manji privredni pad ove godine od 1,5 odsto, u odnosu na prethodno projektovanih 3,5 procenta u maju mesecu, kao i da će Republika Srbija već naredne godine stvariti značajan privredni rast od 4,50 odsto.

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>