Legla nam je poslednja rata duga na naplatu za 2020: Za Titov kredit upravo smo dali 21 milion evra!

, Telegraf Biznis

Skoro 4 miliona samo na kamatu

Josip Broz Tito, dolari

Foto-montaža: Shutterstock, Wikimedia/Stevan Kragujević

Srbija je upravo isplatila ratu u iznosu od 21, 74 miliona evra, saznaje Telegraf Biznis. Rano juče ujutru, 15. decembra, stigla nam je na red naplata starog duga.Takođe, kako je potvrđeno za naš portal, to je poslednja rata za ovu 2020. godinu. 

Reč je, o kako saznajemo, kreditu koji je Srbija uzela od Svetske bankeNjega je naša zemlja, uzela u vreme bivše SFRJ.

- Do kraja 2020. godine, za otplatu obaveza po reprogramiranim dugovima nastalim sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka, dospeva jedino obaveza prema Svetskoj banci, i to 15. decembra 2020. godine, po Кonsolidacionom zajmu B u iznosu od 21,74 miliona evra - naveli su za Telegraf Biznis iz Narodne banke Srbije.

Kako objašnajvaju, od toga se 17,87 miliona evra odnosi na glavnicu a 3,87 miliona evra odnosi na kamatu.

Podsetimo,  u septembru smo već platili dospeli kredi od 75,3 miliona evra prema Pariskom klubu poverilaca. Čak 13 miliona evra bila je kamata. Dve nedelje kasnije i ratu za Svetsku banku.

Reč je o otplati obaveza po reprogramiranim dugovima, odnosno obavezi prema Svetskoj banci, koja dospeva svake godine (po Кonsolidacionom zajmu B).

Za naš portal i iz Narodne banke Srbije su naveli da će se u periodu od 2020. do 2024. godine, godišnje otplaćivati oko 213 miliona evra, dok će se od 2025. godine godišnje otplaćivati oko 86 miliona evra.

Prema Pariskom klubu poverilaca, po planu otplate, obaveze dospevaju do 2041. godine, prema Svetskoj banci do 2031. godine, dok prema Кuvajtu obaveze dospevaju do 2034. godine

Sve te zajmove, uzimali su premijeri Josipa Broza Tita od svetskih kreditora tokom sedamdesetih i osamdesetih godina.

Video: Telegraf prošetao ostacima Titovog rudnika uranijuma: Da li je radioaktivan?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Daki

  Ako je Titov dug i zadnja rata legla za naplatu 21 milion euv. Logicno da je ta rata raspodeljena na sve republike bivse Jugoslavie !!

  4
  0

  Podelite komentar

 • Srba

  A, sad zamislite koliko mnogo i koliko dugo ćemo otplaćivati bahaćenja i sumanute kredite koje podiže sadašnja vlast i garnitura.......😭😭😭

  4
  1

  Podelite komentar

 • \zoki

  tako ce i 2200 g da pisu...otplacena zadnja rata Vucicevog kredita...

  7
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke