• 0

Hrvati sе žale na nacionalnog avio-prevoznika: Kroacija erlajns je rupa bez dna

Kroacija erlajns od 1. marta zbog pandemije morao otkazati više od 8.000 letova

  • 0
Croatia Airlines Avion kompanije Croatia Airlines / Foto: Wikimedia/Flickr/Gerard van der Schaaf

Za samo nešto više od godinu dana država je Kroacija erlajnsu odobrila pomoć u vrednosti od gotovo milijardu kuna. 

Poslednja u nizu državnih pomoći nacionalnom avio-prevozniku odobrena je u ponedeljak, kada je vlada usvojila odluku o čak 600 miliona kuna teškoj finansijskoj injekciji Kroacija erlajnsu, piše Index.

Ili, preciznije, 350 miliona kuna vlada je odobrila za dokapitalizaciju, nakon koje će se iznos osnovnog kapitala povećati na oko 627,9 miliona kuna, i to izdavanjem 35 miliona novih redovnih deonica, nominalne vrednosti 10 kuna po deonici, a kompaniji će se uplatiti još i 250 miliona kuna za osiguranje likvidnosti i stabilizaciju poslovanja, što će se, budući da je država najveći deoničar, tretirati kao zajam. U vladi pritom objašnjavaju da pandemija koronavirusa ima razorne učinke na vazduhoplovnu industriju u svetu, pa tako i na poslovanje Kroacija erlajnsa.

- Ove mere omogućiće očuvanje kontinuiteta privredne aktivnosti društva Kroacija erlajnsa tokom i nakon pandemije koronavirusa, pa će mu pružiti dovoljnu likvidnost - objasnili su u Banskim dvorima i dodali kako se nova runda subvencionisanja sprovodi u skladu s propisima EU.

Zanimljivo je da ova subvencija dolazi samo mesec dana nakon što je vlada odobrila državnu pomoć od 88,5 miliona kuna.

Odluku o tome vlada Andreja Plenkovića je donela 13. novembra, a reč je o državnoj pomoći za naknadu štete koju je poslovanju nacionalnog avio-prevoznika nanela pandemija koronavirusa. Kao jedan od argumenata za odobravanje te pomoći u vladi su naveli da je Kroacija erlajns od 1. marta zbog pandemije morao da otkaže više od 8.000 letova. 

Nema nikakve sumnje da je korona u velikoj meri ugrozila poslovanje Kroacija erlajnsa, piše portal. Isto se, uostalom, dogodilo i s ostalim avio-kompanijama u svetu.

Prema podacima o poslovanju u prvih devet meseci ove godine, kompanija je poslovala s gubitkom od 243,5 miliona kuna, što je 195,1 milion kuna veći gubitak nego u istom periodu prošle godine.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>