• 10

Cene PCR testova "na klackalici": Dok mnoge zemlje obaraju cenu, Srbija među najskupljim

Testiranje na kovid-19, na lični zahtev, u Srbiji trenutno košta 6.000 dinara (za naše građane), ali će cena biti veća od 1. januara 2021. godine. Slovenija je, međutim, najskuplja među zemljama stare Jugoslavije, dok najnižu cenu PCR testa ima Severna Makedonija

  • 10
PCR testovi, cena u regionu, Biznis grafika

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

PCR testovi na virus korona, prema novim, revidiranim cenama, u regionu koštaju između 40 i 120 evra (u proseku), pri čemu je najniža cena u Severnoj Makedoniji, a najviša - u Sloveniji.

Kod nas je pre nekoliko dana došlo do poskupljenja, tako da do kraja 2020. PCR test na lični zahtev, za državljane Srbije, košta 6.000, a od 1. januara će koštati 9.000 dinara. Cena testiranja na lični zahtev za strane državljane iznosi 18.000 dinara, a doktor Predrag Kon je rekao "poskupljenje nije samo ekonomska stvar".

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, naglasila je da država "na testove dnevno daje 700.000 i 750.000 evra". U većini zemalja cene variraju u zavisnosti od toga da li se test izvodi u državnoj ili privatnoj laboratoriji, bez razlika u ceni za domaće i strane državljane.

Kada pogledamo države iz regiona, primećujemo da PCR test na lični zahtev u Hrvatskoj može koštati 66 evra (Osiječko-baranjska županija), ali i 200 evra (Dubrovačko-neretvanska županija). U državnim ustanovama je cena, u proseku, 93 evra, a u privatnim - 113 evra (850 kuna).

U Bosni i Hercegovini nisu iste cene u Federaciji (57,3 evra) i u Republici Srpskoj (54 evra). Ta zemlja je smanjila cenu PCR testa, koji je prethodno koštao oko 70 evra. PCR test na lični zahtev u Crnoj Gori, u privatnoj laboratoriji, košta 80 evra, dok serološki test košta 25 evra.

Cena PCR testa u Sloveniji je između 80 i 120 evra, što je najskuplje u regionu, dok Makedonci "drže" najnižu cenu (oko 40 evra). Testiranje se radi državno, i u nekoliko privatnih ustanova (tu je PCR test 89 evra).

Ovako je svet formirao cene

Zbog porasta broja zaraženih, ali i praznika koji dolaze, te mogućih većih okupljanja i gužvi na granicama, i druge države su rešile da pooštre mere. Ali, to pooštravanje se ne odnosi nužno na testiranje.

U Francuskoj je od letos testiranje na kovid-19 besplatno, a PCR, možda, najmanje košta u Indiji - 17 evra. Ipak, Britanci nisu tako popustljivi, pa je tamo ovaj test na lični zahtev 160 evra. Na Frankfurtskom aerodromu (Nemačka) možete se testirati na lični zahtev za 56 evra, a rezultat dobijate kroz narednih osam sati.

Ko želi da dobije rezultat u kraćem roku, odnosno za tri sata, mora da plati PCR test 139 evra. Isti test, ali sa rezultatima nakon 24 sata, u Austriji košta 120 evra. U Švedskoj se čeka poduže (2 dana), a PCR ima cenu 140 evra. Oni koji hoće rezultat za dan, moraju da plate čak 280 evra.

U SAD se, sasvim logično, cene razlikuje od države do države, ali ne prelaze 200 evra. Takođe, ne možete da uradite PCR test za manje od 50 evra. U Meksiku je cena 120, a u Južnoafričkoj republici - 50 evra.

Video: Kisić: Stranci ne mogu bez PCR-a, naši građani - test ili karantin

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ndl

    Testiranje u Norveskoj je potpuno besplatno, sram vas bilo.

  • Normalno

    Pa moramo biti lideri u regionu...

  • Cobi

    Plus PDV i akciza.....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke