• 64
 ≫ 

Pančevo preko noći postalo Beograd: Cene kvadrata divljaju, a investitori varaju sa ove dve cake

 ≫ 

Pančevo je od jeftinog raja za nekretnine brzo postalo mesto gde je nemoguće naći novi stan za 1.000 evra po kvadratu, a pre samo dve i po godine je cena bila 850 evra. Uz to, neki nesavesni investitori koriste priliku za lov u mutnom, a kvadrat "ide" i do 1.400 evra

 • 64
Pančevo, stanovi, stambena zgrada, panorama

Foto: Shutterstock

U poslednjih nekoliko godina, a naročito sa najavom investicija, Pančevo je postalo grad u kome je tržište nekretnina počelo da buja. Samo ove godine u centru grada nikao je sijaset zgrada. Pančevo je za kratko vreme preraslo u "raj" za Beograđane, jer su cene kvadrata bile oko 850 evra u novogradnji.

Međutim, luda eksplozija tržišta koja se dešava u poslednjih godinu i po dana se najviše pripisivala činjenici da će pored novih poslova i svih beneficija koje stižu sa investitorima, porasti cena imovine svakog stanovnika Pančeva. To je doprinelo da kvadrat počne da se penje od 100 do 300 evra više. O tome da taj skok nije smetao Beograđanima koji su hrlili da tamo kupe nekretninu i presele se, smo pisali ranije.

U poslednje vreme, međutim, pored nastavka rasta cena nekretina i u novogradnji i čak neodržavanoj starogradnji (gde za kvadrat stana u zgradi iz 1955. traže 900 evra) pojavio se i novi trend - investitori koji su videli priliku da se dodatno ugrade i zarade. Da se oni često služe cakama kako bi namamili kupce nije tajna, međutim, prema našim saznanjima u Pančevu je već postala simptomatična pojava "navlačenja" građana na osnovu cene.

Naime, kad pozovete jednog investitora, on vam kaže da je cena kvadrata u njegovoj novogradnji u centru Pančeva 800 evra, plus PDV. Iako je i ta cena, mnogi će se saglasiti, previše za to tržište, u odnosu na druge koje već vladaju (gde su cene od 1.150 do 1.400 evra, bez obzira na kvalitet stana), primamljiva je.

Naša sagovornica je pozvala za više informacija, gde su joj iz kompanije rekli da je to cena za keš, a da kreditni kupci plaćaju cifru od 1.200 evra plus PDV.

- Prošetala sam da pogledam o kakvoj nekretnini je reč i tada mi agent saopštava da je cena o kojoj smo razgovarali putem telefona, zapravo taj keš na koji misli, a da ostatak ide na račun - kaže nam O. S. Na pitanje: "Koji ostatak?!", dobila je smiren odgovor: "Pa, do 90.000 evra".

Naša sagovornica ističe da je pokušala da razjasni ono o čemu su razgovarale ranije, i da to onda nije cena koja piše u oglasu, kao i da svakako ne bi dolazila da je znala da je cena drastično veća. Razočarana, ona je odustala od daljeg gledanja i kupovine, međutim, tek tada shvata i da nije jedina.

- Čula sam kasnije za još nekoliko slučajeva koji su isto prošli. S tim što su komšiji nudili 1.150 evra ako nije u kešu. Ali svakako jedna cena preko telefona, druga na licu mesta - priča ona.

Osim "štelovanja" cene, investitori u tom gradu su, prema našim informacijama, nudili građanima i dogovor da na papiru bude manja cifra. O dogovoru oko cene na koju utiče spratnost, lift, podrum, naravno, nije bilo govora.

Ne skaču cene samo u novogradnji, i stanovi stare gradnje, koji postoje više od 40 godina, nude po ceni od 900 evra po kvadratu.

Uopšteno, cena kvadrata u Pančevu, u širem centru između 1.000 i 1.400 evra, a procene agenata za nekretnine je da će one ići i na 1.500 evra - što su prosečne cene i za neka naselja u Beogradu.

 

Evo nekoliko prednosti i mana života u Pančevu: 

Prevoz - Nedostatak ovog grada je što nema GSP. Autobuska karta kod privatnika nije jeftina, pa plan onih da će ih prevoz preseljenjem tamo koštati isto ili manje nekog u Beogradu, pada u vodu.  U gradu ne postoji ni noćni prevoz kojim biste mogli da se prevezete do Beograda. Tako da zaboravite na slavlja, ili piće posle druge smene, osim ako ne želite da dajete novac za taksi koji uopšte nije jeftin.

Zdravstveni sistem - za lečenje ozbiljnijih bolesti gotovo da ne možete dobiti uput za Beograd, na primer, već će vas poslati u Novi Sad, pošto Pančevo pripada AP Vojvodina. To je 100 kilometara dalek put.

Računi - Dalje, ovaj grad nema ni objedinjeni "infostan", već svako javno preduzeće šalje svoj račun. Gomila računa i papira postaju vaša svakodnevica.

Kupalište - Ako volite vodu, i ne možete da zamislite dan bez kupanja u bazenima ili na reci, zaboravite Pančevo. Kej na reci Tamiš nije uređen, plaža je napola divlja, a voda često nije za kupanje, na sve to u bližoj okolini grada nema velikih izletišta.

Stanovnici celog grada osuđeni su na samo jedan bazen.

Kultura - I kulturni život je neuporediv, iako Pančevo slovi za grad pun umetnosti, na primer, pozorišta iz Beograda, ako izuzmemo koronu, u poslednje vreme, i to pre korone, gostovala su jedva jednom mesečno.

Prednosti grada na Tamišu, koji je na 15 minuta udaljen od centra Beograda

Naravno, osećaj je subjektivan, a Pančevo i te kako ima svojih pozitivnih strana za život.

Pre svega, ako ste vezani za automobil, brzo ćete kolima stići do centra Beograda.

Usluge u ovom gradu su jeftinije u poređenju sa Beogradom. Kafići i restorani i dalje su povoljniji.

Novogradnja je ipak novogradnja, a kvadrat  je, činjenica, ipak povoljniji u centru Pančeva nego u centru Beograda, pa čak i u širem centru glavnog grada.

Pančevo je grad, ne naselje, što znači da je prosvetno i zdravstveno ipak dostupan za potrebe prosečne porodice.

Ima dosta parkova za decu, što ga i dalje čini oazom za porodice.

Video: Zvao sam se Johan Fišer... Bio sam zatvorenik zloglasnog Gestapovog zatvora u Pančevu

(V.Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Vulin

  17. decembar 2020 | 14:34

  Nemojte više da nas hvalite, dok niste pisali o tome dobri "Beograđani" su se držali svog Beograda a sad su počeli da se naseljavaju ovde kod nas i da upropaštavaju ovaj grad

  57
  8

  Podelite komentar

 • Kibo

  17. decembar 2020 | 16:21

  Divota, Pančevo postalo Beograd po ceni kvadrata, Beograd postao Pančevo po zagađenosti vazduha - ma pravi El Dorado, samo neka se nešto vrti, ionako se ovde ne zna ni ko pije ni ko plaća dok ne dođe konobar da nam svima naplati.

  44
  4

  Podelite komentar

 • Marakana

  17. decembar 2020 | 14:24

  Zaboravili ste da napišete da je vazduh zagađen zbog Rafinerije i Petrohemije, i da psotoji skladište veštačkog đubriva, zapaljivog Amonijum Nitrata na 1 km od centra grada i 100 m od najbližeg naselja.. Ali eto, dođite Beograđani....

  32
  4

  Podelite komentar