• 0

Prvi put u istoriji: U odborima najvećih 500 kompanija iz SAD nalazi se barem jedna žena

Pre dve godine, Kalifornija je usvojila zakon kojim se nalaže da javna preduzeća sa sedištem u državi - moraju imati određen minimalan broj žena u svojim odborima

  • 0
Apple kompanija brend logo

Epl / Foto: Tanjug/AP

Ukratko,  S&P 500 je indeks koji meri performanse 500 najvećih američkih kompanija na berzi. Svakako je čast bio deo ove priče, posebno ako ste žena, koje su u manjini u odborima ovih divova.

Među njima su Epl, Majkrosoft, Amazon, Fejsbuk, Alfabet, Berkšir Hatavej, Džonson i Džonson, Džej Pi Morgan Čejs, Viza, i tako dalje.

Žene korporativne Amerike ove godine su srušile neke velike prepreke. Sada postoji najmanje jedna žena koja sedi u svakom odboru kompanije S&P 500, a čak 47 odsto njih čini dolazeću klasu novih direktora, što je najveći uspeh u istoriji.

Ipak, one i dalje predstavljaju samo 28% svih direktora odbora najuspešnijih kompanija iz SAD, prema studiji "Spencer Stuart". Pre dve godine, Kalifornija je usvojila zakon kojim se nalaže da javna preduzeća sa sedištem u državi - moraju imati određen minimalan broj žena u svojim odborima.

Od tada je nekoliko drugih država zahtevalo od kompanija da barem počnu izveštavati o tome koliko žena direktora imaju u svojim odborima. Ali, pritisak zakonodavaca nije bio jedini razlog za progres u rodnoj raznolikosti, kada je reč o biznisu.

Pretpostavlja se da je na povećanje broja žena u sali za sastanke, pre svega, uticao pritisak institucionalnih investitora. On će se nastaviti, ali dalji dobici možda neće doći tako brzo kao što se neki nadaju, jer se mesta za članove odbora ne otvaraju tako lako.

Starbaks je prošle nedelje imenovao novu predsednicu odbora, a to je Melodi Hobson. Ona je ujedno i prva žena afroameričkog porekla, koja je zauzela tu poziciju u ovoj kompaniji.

 

Neki od načina su postavljanje vremenskih ograničenja za aktuelne direktore, ili obavezne starosne granice za odlazak u penziju za direktore, pa čak i povećanje obima odbora, za nekoliko mesta. Trenutno, prosečni odbor kompanije koja pripada odabranoj grupi S&P 500, ima malo manje od 11 direktora u svom sastavu.

Odborima će biti teško da naprave značajan napredak u poboljšanju raznolikosti, ukoliko ne prihvate češći promet članova. Treba pomenuti i da među nezavisnim predsednicima odbora samo sedam žena (4%) od ukupnog broja - ima tu titulu.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>