• 0
 ≫ 

Možda bi mu više ulagača verovalo da nema prefiks "kripto". Ova valuta još ne može da pobedi zlato

 ≫ 

Iz Goldman Sachs-a navode da će aktuelni položaj plemenitog metala potrajati, iako najpopularnija kriptovaluta možda utiče na određeni nivo potražnje za zlatom

  • 0
Bitkoin kriptovaluta novac online Foto: Shutterstock

Da li bi magični digitalni novčić, bitkoin, koji ovih dana raste vrtoglavo (u vreme pisanja ovog teksta vredi blizu 23.000 dolara), mogao da potisne zlato, tradicionalno "sigurno utočište" u kriznim vremenima?

Eksperti iz američke multinacionalne investicione banke, Goldman Sachs, kažu da to nije mogući scenario: "Bitkoin nije pretnja zlatu". Osim žutog metala i ove kriptovalute, rast su u 2020. zabeležili i bakar, litijum, srebro, dok su nacionalne valute krizirale u skladu sa korona situacijom i promenama.

Iz Goldman Sachs-a navode da će aktuelni položaj plemenitog metala potrajati, iako najpopularnija kriptovaluta možda utiče na određeni nivo potražnje za zlatom.

"Nedavna loša performansa zlata u odnosu na realne stope i dolar, zabrinula je neke investitore da bi bitkoin mogao da zameni zlato kao odabranu zaštitu od inflacije", rekla je ova banka, a izveštava Blumberg.

Treba pomenuti da institucije i bogati investitori i dalje izbegavaju kriptovalute zbog "problema sa transparentnošću" (prefiks kripto potiče iz grčkog jezika i znači tajni, skriven). Uprkos valutnim previranjima, bitkoin im je još uvek vrlo rizična imovina.

"Ne vidimo dokaze za to da popularizacija bitkoina kanibalizuje tržište bikova kada je reč o zlatu, i verujemo da to dvoje mogu koegzistirati", navodi dalje Goldman Sachs.

U četvrtak je bitkoin probio vrednost od 23.000 dolara, i od tada se zadržao blizu tog nivoa. Analitičari su ovaj talas rasta pripisali povećanoj potražnji koja dolazi od institucionalnih investitora, kao što su američki milijarder Pol Tjudor Džouns i menadžer hedž fonda, Stenli Drakenmiler.

Video: Palma pitao Malog: Šta je bitkoin?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>