• 26
 ≫ 

Dve velike banke u Srbiji prestaju da postoje: Šta će biti s vašim računima u Komercijalnoj?

 ≫ 

Banke će blagovremeno obavestiti klijente o eventualnim aktivnostima koje bi mogli da preduzmu a u skladu sa najavljenim promenama

 • 26
Novi moratorijum je prihvatilo 82 odsto dužnika

Foto: Shutterstock

Ugovor o kupoprodaji Komercijalne banke potpisan je još u februaru, a tek ovih dana i zvanično je okončana transakcija. Nova ljubljanska banka NLB preuzela je nekad najveću državnu banku osnovanu pre punih 50 godina, a sada će Komercijalna i zvanično, doduše delimično, promeniti ime.

Ukrupnjavanje bankarskog tržišta dešava se već godinama unazad, međutim postalo je intezivnije u mesecima pre korone. Ipak, tržište i dalje "radi", pa je nedavno Oportjuniti banka u Srbiji dobila novog vlasnika. Pored dosadašnjeg jedinog akcionara, američke kompanije Opportunity Transformation Investments Inc, vlasnici ove banke postale su i dve banke iz Nemačke i dve kompanije sa sedištem u Luksemburgu i Holandiji.

Osim Komercijalne koja sada ide ka rebrendiranju,  i Vojvođanska banka i OTP banka Srbija potpuno završavaju integraciju na domaćem finansijskom tržištu. 

Ovih dana upravo su te dve banke svojim klijentima poslale i zvanično obaveštenje da je integracija u toku, kao i da će OTP banka po završetku postupka pripajanja prestati da postoji.

Šta se zapravo dešava sa kreditom, karticama, ili računima kada vašu banku kupi druga banka?

 

Odgovor je da promene za vas lično nema i najvažnije rata kredita će vam ostati ista.

Banka kupuje sva prava i obaveze. Dakle, kada jedna banka preuzme drugu, preuzima i sva prava koja ima ta banka ali i sve njene obaveze. Ugovori koji su potpisani to tog trenutka, odnosno koji su važeći, ne trpe nikakvu izmenu.

Kako nam objašnjava dugogodišnji bankar, klijent koji je imao obavezu prema prvoj banci, ima identičnu obavezu prema drugoj banci.

Na pitanje šta se dešava sa ratom kredita i da li se ona implementira u neke nove uslove, banakri su nam ranije rekli:

- Za sve proizvode, i sve usluge koje je klijent dogovorio i potpisao sa bankom - nema promene.

Kako dodaju, nadalje, promena može da bude za nove klijente ali i za stare ukoliko im nova banka ponudi neke bolje uslove, odnosno "dobrodošlicu".

To dalje, može da bude predmet aneksiranja ugovora, ali ne jednostrana odluka.

Klijenti banke treba da prate obaveštenja jer je eventualno moguće da se promeni broj za uplatu rate kredita, ali to su tehničke stvari koje dolaze naknadno i ne podležu finansijskim promenama, odnosno rata kredita ne može biti veća.

Jedna od značajnijih po naše građane bila je upravo prodaja Komercijalne banke slovenačkoj NLB banci. Prethodno su iz NLB saopštili i da će Komercijalna dobiti novo ime - "NLB Кomercijalna banka".

Posle tog procesa, na domaćem tržištu poslovaće 25 banaka. Trenutno ih, prema podacima Narodne banke Srbije, ima 26.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • nikolas

  18. decembar 2020 | 17:09

  ZA NAS PAR MILIONA VAN SRBIJE JE NESHVATLJIVO DA MI NEMAMO NASU SRPSKU BANKU VEC DA STRANCI U SRBIJI SKIDAJU KAJMAK OD NASIH PARA !!! ZAR STE BAS MORALI SVE BANKE DA PRODATE ,SVAKU FABRIKU I SVAKU FIRMU ????!!!!????

 • Mimi

  18. decembar 2020 | 16:20

  Opet ljubljanska? Zar nas već nisu ojadili sa starom deviznom štednjom?

 • 123

  18. decembar 2020 | 19:01

  Jel znate da je većina Banaka u Svedskoj zabranila plaćanje računa za Srbiju zbog korupcije i pranja para? I šta će uraditi Vučić? Molim vas objavite komentar?? A i privatno nemozemo roditeljima da pošaljemo pare🤬. Sarađujemo sa par ozbiljnih firmi u Srbiji što plaćaju porez dole i sad sta ce biti?? Gube oni i mi??? Saradjivacemo sa Kinezima???

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>