• 2

Neočekivana posledica pandemije u Hrvatskoj: Skočio broj građana koji su za uvođenje evra

U 2020. podrška uvođenju evra najveća je u poslednjih sedam godina

  • 2
pare, novac, evri, euro, evro, kurs evra, berza, grafikon Foto: Shutterstock

U jeku pandemije u Hrvatskoj je porasla podrška građana uvođenju evra, pokazuje istraživanje Eurobarometra koje je objavila Hrvatska narodna banka.

Podaci tog istraživanja, sprovedenog u maju i junu na uzorku od hiljadu ispitanika, pokazali su da uvođenje evra u Hrvatskoj podržava 56 odsto građana. Reč je o znatnom porastu u odnosu na prošlu godinu kada je uvođenje evra podupiralo manje od polovine ispitanika, odnosno njih 49 odsto.

U 2020. podrška uvođenju evra najveća je u poslednjih sedam godina, piše Index.

Takođe, u 2020. godini u Hrvatskoj prvi put u nekoliko godina beleži se podrška uvođenju evra koja je veća od 50 posto. Poslednji put podršku uvođenju evra iznad 50 posto ispitanika Hrvatska je imala, prema podacima Eurobarometra, 2017. godine kada se za uvođenje evra u anketi izjasnilo 52 posto građana.

Najbliže trenutnom procentu, naime, bili su 2014. godine - dakle, godinudana neposredno nakon ulaska u EU - kada je uvođenje evra podupiralo 55 posto ispitanika u Hrvatskoj.

Rast podrške uvođenju evra u Hrvatskoj u verovatno najtežoj godini u centralnoj banci objašnjavaju rastom svesti građana o koristima članstva u evrozoni, ali i time da iskustvo drugih zemalja pokazuje rast podrške evru neposredno pre i nakon uvođenja jedinstvene evropske valute u njihov novčani krvotok.

- Građanima je postalo jasnije da je u uslovima krize lakše biti u evrozoni i računati na kredibilnost koja iz toga proizlazi - kratko je za Index prokomentarisao guverner HNB-a Boris Vujčić.

Analitičari smatraju da je građanima jasno da ih čekaju teška vremena, pa u evru vide sigurnosno sidro.

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Micko

    19. decembar 2020 | 09:22

    Drzava Srbija treba da se potrudi da uvede evropsku valutu..

  • Др

    19. decembar 2020 | 09:46

    A шта ће са непатвореном ,аутохтоном куном!???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>