• 0

Ilon Mask je napravio milionere od svojih najvernijih obožavalaca, zovu se "Teslaneri"

Svako ko je 2010. godine u Tesline akcije uložio 5.794 dolara, sada bi vredeo milion dolara

  • 0
Ilon Mask, Elon Musk

Foto: Tanjug/AP

Brendon Smit ne poseduje nijedan električni automobil iz Tesline porodice, a u malom gradu južno od Milvokija, gde živi, takvi se ne viđaju na ulicama.

Ali, krajem juna 2017. godine Smit je uložio 10.000 dolara svoje ušteđevine u akcije Tesle. Kaže da je to bio prvi put ikada da je investirao u neku kompaniju. To je bio tek početak. Nakon svake plate platio bi račune i od ostatka kupovao još akcija, pa je do danas u deonice uložio 90.000 dolara.

- Ne zarađujem milione i ne razumem se mnogo u trgovinu akcijama. Kupio sam ih i nikada ih nisam prodavao – kaže on.

Danas se Smit pridružio redu „Teslanera“, kako neki investitori u kompaniju sebe zovu, jer je vrednost njegovih akcija skočila iznad milion dolara.

Svako ko je 2010. godine u Tesline akcije uložio 5.794 dolara, sada bi vredeo milion dolara, piše Blumberg.

Oni koji su zadržali akcije sada su ozbiljno nagrađeni, jer su akcije Tesle skakale poslednjih pet kvartala, kako je rasla potražnja za električnim automobilima. Zanimljivo je da investitori i analitičari i dalje većaju šta je Tesla tačno, da li je automobilska kompanijа, tehnološka, ili kompanija kojoj je fokus na razvoju čiste energije.

Smit kaže da je dnevno provodio po dva, tri ata učeći o Tesli po raznim forumima, čak i tokom pauze za ručak na poslu, a Tesla je prigrlila ovu vrstu pojedinačnih "sitnih" investitora kao nijedna kompanija pre nje.

texas, teksas

Tesla se seli u Teksas, Foto: Unsplash

Prvi čovek kompanija Tesla i SpaceX, Ilon Mask, još u maju ove godine je najavio da bi proizvođač električnih vozila mogao da premesti svoje HQ i buduće programe u grad Nevada, u Teksasu.

Ta ideja je izgleda sve bliže realizaciji, budući da Mask predviđa lošiju budućnost za Silicijumsku dolinu, odnosno Kaliforniju gde je trenutno sedište njegove kompanije.

Kako kaže, "tehnološko žarište bi moglo izgubiti svoj uticaj. Naveo je da je "Kalifornija imala previše uticaja u svetu, ali da njena snaga sada jenjava".

Za sada je bilo poznato samo to da će Tesla graditi svoju novu fabriku u Ostinu (Teksas), dok SpaceX već ima svoja postrojenja u toj saveznoj državi.

Video: Vučić: Nova fabrika guma je investicija od 382 miliona evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>