• 0

Zašto Mekdonalds restorani stavljaju kamere u kontejnere? Zvuči bizarno, ali imaju dobar razlog

Kamere mogu da smanje količinu materijala koji se ne recikliraju

  • 0
Mekdonalds, McDonald's, McDonalds, kompanija, logo

Foto: Tanjug/AP

Od 2013. godine startap iz San Franciska, koristi kamere i veštačku inteligenciju kako bi nadgledao šta se baca u kontejnere MekDonaldsovih restorana. Ideja je da se obezbedi da kontejneri budu puni pre nego što se isprazne, kao i da se materijali koji su pogodni za reciklažu ne kontaminiraju sa ostalim đubretom.

- Otkrili smo da većina kompanija, ali i pojedinaca ima dobre namere kada je u pitanju reciklaža, ali često ne znaju pravi način da je sprovedu u delo – kaže direktorka ove firme Rejčel Krejn.

Kako bi im pomogli da se reciklažom bave kako bi trebalo, ova kompanija stavila je kamere i senzore u velike industrijske kontejnere. Kamera pravi nekoliko fotografija svaki put kada neko nešto novo baci u kontejner.

Softver tada analizira dobijene slike kako bi zaključio koliko je kontejner pun, ali i da obavesti klijenta kada je u njemu završilo nešto što ne bi smelo, piše CNN.

Gejts kaže da kamere mogu da smanje količinu materijala koji se ne recikliraju u kontejnerima za 80 odsto.

Mekdonaldsovi kontejneri u Las Vegasu pokazuju da kompanija ne radi loše na ovom polju, ali da se ipak desi s vremena na vreme da u kontejneru završi i nešto što ne bi smelo, kao što je kesa đubreta.

- Kada vidimo kasu punu đubreta u kontejneru, šaljemo obaveštenje nadležnima i upozoravamo ih da ga uklone pre nego što dođe kamion koji odnosi đubre - objašnjava Gejts.

mekdonalds

Foto: Unsplash

Osim što se zalaže za reciklažu, zanimljivo je da je Mekdonalds počeo i snažno da gura hranu biljnog porekla sa "platformom" koju naziva McPlant.

Zbog toga menja i meni, a ubaciće novi sendvič, koji će biti dostupan sledeće godine.

- U budućnosti, McPlant bi se mogao proširiti na čitav niz biljnih proizvoda, uključujući pljeskavice, zamene za piletinu i sendviče za doručak - rekoo je Ian Borden iz Meka.

Tržišta mogu usvojiti McPlant kada budu spremni i očekujemo da će neki testirati hamburger sledeće godine, saopšteno je.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke