• 4
 ≫ 

Ženi u Nemačkoj je lakše da postane kancelar, nego direktor firme, ali to će uskoro da se promeni

 ≫ 

To bi Nemačku pomerilo sa 24. mesta u Evropi, od 27 mogućih, na 17.

  • 4
Ko je bolji lider: muškarac ili žena? Foto: Shutterstock

Nemačka bi trebalo uskoro da usvoji zakon kojim se određuju kvote za žene u izvršnim odborima kompanija, kako bi se zemlja približila idealu rodne ravnopravnosti. Kritičari ovog zakona kažu da će i pored njega Nemačka i dalje, iako jedna od ekonomski najjačih evropskih zemalja, biti zemlja sa najvećim brojem muškaraca na čelu kompanija.

Sve ovo ne bi bilo čudno da na čelu zemlje nije Angela Merkel, žena sa najdužim stažom u vođenju države na svetu. Uprkos tome, Nemačka ima najlošije rezultate u promovisanju žena u biznisu.

Zakon o kvotama doneo bi to da bi svaka kompanija morala da ima bar jednu ženu u odboru, a ideja je da se na ovaj način brojžena na pozicijama poveća za 15 odsto. To bi Nemačku pomerilo sa 24. mesta u Evropi, od 27 mogućih, na 17.

- Ne verujem da će to doneti efekte kojima se teži – smatra Marija Feraro, šef finansija u Simens Enerdži, jedna od retkih žena u korporativnom vrhu u Nemačkoj.

Zakon koji će biti prezentovan narednih dana, predviđa da odbori u kojima sedi najmanje četiri člana moraju da imaju jednu ženu. Ali, kako se zakon ne odnosi na odbore koji imaju manje članova, procene su da će uticati na samo 30 od najjačih 107 kompanija u zemlji.

Skoro trećina kompanija od 100 najvećih u Nemačkoj nema nijednu ženu u upravljačkim odborima.

Angela Merkel Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

Ovo nije prvi put da Nemačka pokušava da se izbori za veće učešće žena u biznisu, ali nijedan do sada nije urodio plodom. U maju prošle godine, na sastanku sa ženama preduzetnicima u Berlinu, Merkelova nije uspela da sakrije frustraciju brojem kompanija koje nemaju nijednu ženu u vrhu.

Još se ne zna koje će kazne biti za kompanije koje ne ispune ove zahteve, a zanimljivo je da se ovaj zakon ne bavi drugim nejednakostima među polovima u biznisu, kao što su plate koje se razlikuju među muškarcima i ženama.

- Žena u Nemačkoj može da postane kancelar, ali ne i izvršni direktor – kaže Vebke Ankersen, direktor kompanije Olbrajt.

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Štrumf

    21. decembar 2020 | 08:47

    Da li mogu Srbi u Nemačkoj da napreduju ili će ceo život raditi na istoj poziciji ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>