• 2
 ≫ 

Ishod mogućeg "Bregzita bez dogovora": Novi soj kovida pravi haos, Britaniji preti nestašica hrane

 ≫ 

Lista zemalja koje su uvele zabranu na letove iz Britanije svakog časa je sve veća

  • 2
Bregzit

Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Francuska je prekinula svaki vid transporta sa Velikom Britanijom, a za njom su krenule i brojne druge evropske države, što je zajedno sa zbrkom koja već dugo traje u lukama, dovelo do potpunog haosa u Velikoj Britaniji, dovodeći u pitanje i snabdevanje hranom.

Čini se da je trenutna situacija dobar pokazatelj Velikoj Britaniji kako bi im život izgledao kada ne bi postigli dogovor oko Bregzita. Lista zemalja, koje su uvele zabranu na letove iz Britanije, svakog časa je sve veća zbog pojave novog, više zaraznog soja virusa korona.

Samo nekoliko sati nakon što je britanski premijer Boris Džonson saopštio da se moraju odložiti božićne kupovine i okupljanja na jugu Engleske zbog pojave novog soja virusa korona, koji se veoma brzo širi, zabranu su uvele Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Belgija, Austrija, Irska i Bugarska, a Hrvatska je proglasila 48-časovnu suspenziju.

Češka je uvela striktnu meru karantina za sve putnike koji stižu iz Velike Britanije i, kao i Rumunija, najavila skoru zabranu za sve letove sa "ostrva", dok je vlada Švedske saopštila da će uvesti putne restrikcije prema Velikoj Britaniji, preneo je londonski Gardijan. Letove je na 48 sati suspendovala i Danska.

London Velika Britanija koronavirus blokada lokdaun

Velika Britanija zatvorena, Foto: Tanjug/AP

Van EU, zabranu na letove iz Velike Britanije uveli su i Izrael, Iran i El Salvador, a Maroko je najavio suspenziju avio-saobraćaja.

Sve to izazvalo je paniku među Britancima koji su rano jutros počeli da prave kilometarske redove kako bi pokupovali namirnice i tako pretekli potencijalne nestašice. Juriš na prodavnice, a manjak snabdevanja hranom iz zemalja EU, već sada preti da dovede do nestašica hrane.

Ministar saobraćaja, Grant Šaps, insistira na tome da isporuka vakcina neće biti pogođena zabranom putovanja, naročito jer Britanija već ima zalihe vakcine budući da ona dolazi u kontejnerima, a ne pojedinačno.

Šaps je, međutim, naveo da je važno da se nađe rešenje sa Francuskom "što je pre moguće", i da je to u interesu obe zemlje. On je dodao da najveći deo robe dolazi u Veliku Britaniju u kontejnerima - oko 80 odsto - i da su u pitanju kontejneri koji nisu predmet zabrane.

On je naglasio da je samo Francuska zabranila kopneni transport robe, ostale nacije Evropske unije nisu. Oglasila se britanska Federacija za hranu i piće koja je navela da zabrana putovanja iz Britanije u Francusku ima potencijal da izazove velike poremećaje u snabdevanju Britanije svežom hranom tokom Božića.

- Kontinentalni vozači kamiona ne žele da putuju ovde iz straha da će ostati nasukani. Vlada mora hitno da ubedi francusku vladu da izuzmu teretni saobraćaj iz zabrane - navode iz Federacije.

Video: To je to! Zastava Velike Britanije se više ne vijori u Briselu

(Telegraf Biznis )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iz prve ruke

    22. decembar 2020 | 09:38

    Ne znam cemu senzacionalisticki naslovi, nije istina da su kilometarski redovi. Ceka se eventualno 10 minuta ako je mega market ispunio kvotu koliko kupaca moze biti u radnji. Nista ne nedostaje u radnjama.

  • Kome

    22. decembar 2020 | 09:23

    🇬🇧 smetaju ???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>