• 0

Naftaši "u oblaku" vrede 10 milijardi dolara: Gugl sklopio profitabilno partnerstvo sa divom Aramco

O ovom projektu, koji podstiče ubrzano digitalizovanje naftaša, bilo je reči još 2018. godine. Međutim, razgovori su navodno prekinuti nakon ubistva novinara Džamala Kašogija

  • 0
nafta

Foto: Unsplash

Gugl će otvoriti "cloud region" u kojem će moći da pruža svoje usluge "u oblaku", u Saudijskoj Arabiji, putem zajedničkog ulaganja sa državnim proizvođačem nafte Saudi Aramco, jer kovid-19 podstiče značajno ubrzanje digitalizovanja širom Zaliva.

"Saradnja se usredsređuje na brzo rastuću potražnju za uslugama u oblaku (cloud) u Saudijskoj Arabiji, za koju se predviđa da će do 2030. godine dostići tržišni potencijal do 10 milijardi dolara", rečeno je iz diva Aramco.

Navode i da će sporazum sa Guglom isporučiti "cloud usluge visokih performansi, sa malim kašnjenjem za korporativne kupce u Saudijskoj Arabiji", jer bliži odnosi u regionu otvaraju politički prostor za američke tehnološke kompanije da se prošire u kraljevini.

Tehnološki gigant je započeo pregovore sa Saudijskom Arabijom o ovom projektu 2018. godine, ali su razgovori navodno zastali nakon ubistva novinara Džamala Kašogija, od strane državnih agenata iste godine.

Gugl Cloud sada napreduje sa planovima za uspostavljanje i upravljanje novom "regijom u oblaku" u kraljevstvu. Nisu objavljeni finansijski uslovi.

Tehnološki sporazum takođe pokazuje da elita iz Silicijumske doline voli da posluje sa režimom, uprkos izvesnoj zabrinutosti zbog globalne uloge Saudijske Arabije, kao izvoznika fosilnih goriva, i lošeg stanja kada je reč o ljudskim pravima.

Gugl je rekao da će njegovo investiranje u Saudijsku Arabiju omogućiti preduzećima da rastu i povećavaju svoju ponudu u kraljevini. Ugovor takođe pojačava njihov biznis sa računarstvom u oblaku, koji donosi više od 10 milijardi američkih dolara godišnjeg prihoda matičnoj kompaniji, Alphabet Inc.

Regionalna firma za e-trgovinu "Noon" i platforma "Snap", imenovani su kao mušterije.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke