• 0

Ovaj minijaturni autobus vredi kao luxe stan u Beogradu, a ima samo 200 grama

To je Folksvagenov autobus "Beach Bomb" iz 1969. godine, brenda "Hot Wheels"

  • 0
Folksvagen, prototip Printskin: Youtube/Antiques Roadshow PBS

"Hot Wheels" je brend nastao 1968. godine, u okviru kompanije koja proizvodi igračke "Mattel", a poznat je po igračkama - autićima, koje sada možete kupiti u nekom trgovinskom lancu, poput Volmarta, za samo 1 dolar.

Ali, autići koje poseduje Brus Paskal danas vrede mnogo više, jer su mu godinama bili životna opsesija, pa ih je revnosno skupljao. Naime, veruje se da samo jedan njegov "Hot Wheel" autić vredi čak 150.000 dolara.

To je Folksvagenov autobus "Beach Bomb" iz 1969. godine. Stručnjaci za kolekcionarstvo kažu da je cena ovog minijaturnog autobusa u potpunosti opravdana, na osnovu njegove izuzetne retkosti i gotovo savršenog stanja.

Trevis Lendri, iz kompanije "Bruneau & Co. Auctioneers", kaže da se u kolekcijama uvek nađe taj jedan "sveti gral", za kojim je potražnja tolika da cena "prolazi kroz krov".

Iako nije uživo video ovu cenjenu igračkicu, procenjuje da sigurno vredi barem 100.000 dolara, ali verovatno i više, iz razloga što su vrednosti svih vrsta kolekcionarskih predmeta porasle poslednjih meseci.

Ipak, ne trudite se da ih sada tražite po radnjama. Neke od najvrednijih Paskalovih modela tamo nećete pronaći, a dosta ih vredi nekoliko hiljada dolara. To su uglavnom prototipovi, kojima "nikada nije bilo suđeno da napuste Matelove korporativne kancelarije", piše CNN.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Bruce Pascal (@pinkbeachbomb)

Model od 150.000 dolara, na primer, bio je neuspeli eksperiment. "Hot Wheels" je te 1969. na tržištu bio prisutan tek drugu godinu, a dizajneri su želeli da naprave kalifornijski model poznatog VW autobusa. Originalna verzija je imala stvarne proporcije, umanjene na 1/64, a kroz zadnji prozor su virile daske za surfovanje.

Izgledao je sjajno, ali se njime teško rukovalo. Čitava poenta ovog brenda je stvaranje igračaka koje nisu samo lepe. Trebalo je da idu brzo i "lome" se kroz narandžaste, plastične staze. Ali, kada je autobus "izbačen" iz minijaturne garaže sa obrtnim gumenim diskovima - on se prevrnuo.

Neki prototipovi su napravljeni sa težim dnom, kako bi pokušali da prevaziđu taj problem sa naginjanjem. Jedan od njih je ovaj Paskalov model, vredan 150.000 dolara. Kaže da je izrađeno oko 144 prototipova ovog konkretnog modela, ali ih je "preživelo" samo oko 50.

Na kraju su stručnjaci iz kompanije redizajnirali model, a verzija koja je izašla u javnost pre 51 godinu, bila je šira i imala je daske za surfovanje sa strane.

Paskalov "Beach Bomb" je jedini autić ružičaste boje, sa težim dnom. Postoji još jedna ružičasta verzija, ali ona ima originalni dizajn sa lakšim dnom. Ovaj kolekcionar kaže da nikada ne planira da proda svoj mini-bus. Zeleni auto, prikazan u sredini teksta, vredi između 15.000 i 20.000 dolara.

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>