• 5

Pojačana inspekcijska kontrola: Da li se poštuju mere u tržnim centrima i marketima?

To su uglavnom ugostiteljski objekti i hoteli, tržni centri, mega marketi i sve velike prodavnice koje se nalaze širom Srbije

  • 5

Ovo je prvi posle tri vikenda kada ugostiteljski objekti i tržni centri rade do 20 časova. Pojačane su kontrole, inspekcije su stalno na terenu. Svakog dana uradi se između 2.500 i 3.500 hiljade nadzora, a prekršilaca bude 50 do 150. Kontrolišu se i turistički i planinski centri.

U Srbiji je svega 150 sanitarnih inspektora, od čega u Beogradu 18. Načelnica odeljenja za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja doktorka Svetlana Mijatović rekla je da inspektori već mesecima vrše nadzor po prioritetu.

Inspektor, inspekcija, blok, olovka Inspekcije na terenu / Foto: Shutterstock

To su uglavnom ugostiteljski objekti i hoteli, tržni centri, mega marketi i sve velike prodavnice koje se nalaze širom Srbije.

- S obzirom da je ovo sada pred novogodišnje praznike u svim gradovima Srbije je intenzivna akcija kontrole tržnih centara i mega marketa jer očekujemo da će biti povećan broj posetilaca tako da smo na neki način u prevenciji da ne dođe do širenja infekcije u zatvorenim prostorima - ističe Mijatovićeva.

Dodaje da se prema podacima situacija održava na istom nivou. Sve republičke i lokalne inspekcije, prvenstveno komunalna inspekcija i komunalna milicija urade svakog dana između 2.500 i 3.500 nadzora, a prekršilaca bude 50 do 150 .

- Sve inspekcije su na terenu svaki dan sedam dana u nedelji. Na Kopaoniku smo prošle nedelje imali akciju turističkih i sanitarnih inspektora koji su pregledali sve hotele, kontrolisali ugostiteljske objekte. Ovog vikenda je to na drugoj strani Kopaonika koja pripada opštini Brus,  na Zlatiboru. Naravno, za Novu godinu ćemo biti dežurni i vodićemo računa da se sve mere poštuju uključujući i radno vreme - naglašava načelnica odeljenja za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja.

Obzirom na to da su kapaciteti na Kopaoniku i Zlatiboru praktično rasprodati nadzor se vrši kontinuirano.

Zlatibor Zlatibor / foto: RINA

- Za praznike i vikendom radićemo sa inspektorima koji su van teritorije npr. Zlatibora, koji su iz Beograda ili drugih krajeva, tako da potpuno možemo da pokrijemo i novogodišnje praznike i celu turističku sezonu koju očekujemo da bude aktivna i u januaru - poručuje Svetlana Mijatović.

Koliko se poštuju mere poslednjeg vikenda u godini 

Trgovine i ugostitelji rade do 20 sati, uz povećanu kontrolu poštovanja mera. U zatvorenom prostoru može da bude, na svakih devet kvadrata, jedna osoba. Ekipe RTS-a proveravale su koliko se poštuju mere u gradovima u Srbiji.

U Vranju je bio uobičajen subotnji pijačni dan, otvorene sve zelene pijace. Bilo je kupaca, ali ne i kupovine na veliko. Uz pijačne torbe i novčanike, obavezne su i maske.

Promet u mesarama je manji za dvadeset odsto u odnosu na isti period prošle godine. Primenjuju mere, a redari kontrolišu. Obilaze ih sanitarni i tržišni inspektori.

Inspekcija, ministarstvo prosvete Foto: Marko Jovanović

- Svako prilikom ulaska u radnju nosi masku, mi nosimo maske, rukavice, potrošači drže razmak od dva metra, poštuju rastojanje, tako da uglavnom sve u redu, maksimalan broj potrošača u objektu od juče je po dve mušterije - ističe Dragana Stanković, poslovođa u mesari.

U Vladičinom Hanu komunalni redari sa inspekcijom i policijom u kontroli objekata.

- Uočeno je da se mere koje je propisao republički krizni štab i usvojila Vlada Republike Srbije na teritoriji opštine Vladičin Han poštuju, dokaz za to jeste da imamo najmanji broj novih pregleda i najmanji broj novozaraženih lica na području Pčinjskog okruga - navodi Nikola Stamenković, pomoćnik predsednika opštine Vladičin Han.

Nišlije i Požežani i pored hladnog vremena, kiše i snega koriste produženo vreme prodavnica za redovnu ili novogodišnju kupovinu. Poštuju se mere, nema većih gužvi.

Po podacima gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju većina građana i privrednika poštuje mere, ima i izuzetaka, prethodnih dana sprečili su proslavu 18. rođendana u restoranu, zatekli i ugostitelja koji je goste primao u kasnim večernjim satima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jova

    26. decembar 2020 | 23:00

    Ne postuje se nista,svuda je prevelika guzva. Opet ce nam sve ovo doci glave!

  • Srbin

    26. decembar 2020 | 23:32

    Sve kontroliše Sekta! Logično kaznjavaju se samo oni koji su opozicija!

  • Mi

    27. decembar 2020 | 00:13

    Hahahah, Vladicin Han izadjete veceras i videcete kako lokali rade i da li se drzi distanca, zurka uveliko traje! 😀

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>