• 3
 ≫ 

Okitite svoju jelku najstarijom igračkom: Košta 1.200 dinara i oduševiće vas kako se pravi

 ≫ 

Ukoliko niste još okitili svoju jelku, a nemate ideju kako da je ukrasite za ovo malo vremena na jednstven način, odaberite nešto što retko ko ima

  • 3
Ukrasi, pustovana vuna

Foto: Etno mreža

Svaka druga žena na selu nema posao, 60 odsto njih nema pravo na penziju, a samo 7 % su vlasnice imovine. Jedan od načina da im se bar malo pomogne jeste kupovina njihovih rukotvorina. Sada, pred Novu Godinu, mnoge žene koje su dugo već nezaposlene, a koje su okupljene u Etno mreži, prave divne ukrase, koji su i unikatni.

Ukoliko niste još okitili svoju jelku, a nemate ideju kako da je ukrasite na jednstven način, dajemo vam toplu preporuku.

One presovanu (pustovanu) vunu pretvaraju u razigranu vunu, koja je ukrašena raznim motivima iz Srbije. Kugla košta od 1.200 dinara i postala je hit među diplomatama.

- Novogodišnji pokloni u Etno mreži su sada najaktuelniji kada je reč o proizvodima koje pravimo. To su kugle odnosno lopte od pustovane vune a prave se tehnikom ručne obrade - kaže za naš portal izvršna direktorka NALED-a i predsednica Etno mreze, Violeta Jovanović.

Inače, lopta od vune se smatra i najstarijom igračkom, a pustovanje je jedna od najstarijih tehnika i zanata, podseća ona i dodaje da je pustovanje ostalo u Aziji, a kod nas je ta tehnika bila gotovo zaboravljena.

Ukrasi, pustovana vuna

Foto: Etno mreža

- Car Dušan je na primer, obavezao sela da izrađuju manastirske madrace oko Hilandara od pustovane vune. U Etno mreži izrađuju se različiti komadi, lopte se danas ukrašavaju različim motivima iz cele Srbije. Jako se lepo prodaju kao ukrasni predmet, ali i kao instalacioni i jako su dekorativne. Sada pred Novu Godinu radimo ih kao urkase za jelku. I neke su napunjene da budu što laganije - priča nam ona.

Cena uvek zavisi od broja sati rada koji je utrošen da se taj proizvod napravi, a on je od 4 do 8 sati. Koštaju od 1.200 dinara do 2.500, što, računajući cenu rada i nije previše.

Etno mreža uživa snažnu podršku i diplomata u Srbiji. Stranci preoznaju značaj kulturnog nasleđa i u svojim zemljama i u Srbiji. Važno im je i ekonomsko osnaživanje žena, što je u Etno mreži i zastupljeno jer su tu žene koje su uglavnom dugo nezaposlene, priča nam Jovanovićeva.

En Godfri, supruga ambasadora SAD Entonija Godfrija, i sama je počela da se bavi našim rukotovorinama. Njeno interesovanje za srpsku tradiciju i rukotvorine počelo baš kada je po dolasku u Beograd za novogodšnju jelku tražila ukrase sa srpskim ornamentima, obeležjima i detaljima, a onda sasvim slučajno na slikama videla lepe dekorativne vunene kugle i poželela da baš njima ukrasi svoju jelku.

- Pitala me gde može da kupi autentične rukotvorine, ja sam pokazala baš jednu loptu, i jako se zainteresovala i postala je privržena Mreži  i naš veliki promoter. Osim nje, razvoj Etno Mreže podražvaju i ministarke Zorana Mihajlović, Tatjana Matić - ...

Mi smo u društvu En Godfri posetili nekoliko radionica u Vojvodini, a En je učestvovala i na Šestoj Tkačkoj koloniji.  Upoznali smo i žene koje su prvi put pod stare dane tkale stparsku ružu.

Na pitanje da li su stari zanati isplativi, jedna od njih nam je rekla:

- Pa, ja radim iz hobija, ali žene kažu da je isplativ u smislu da se dopune primanja, na primer penzije - kaže naša sagovornica koja inače od vune pravi originalne igračke za decu.

Video: Njihove opanke nose čak i crnkinje: Otac i ćerka napravili su imperiju od seljačke obuće

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    28. decembar 2020 | 16:18

    Odrastao na hlebu bez aditiva a sad košta kao zlato,nosio bodljikave vunene džempere za male pare a sad da dam 1200 dinara za vunenu lopticu .......šišanje ovaca

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>