• 0

Digitalizovano prvih 27 postupaka za privredu: Brže i jeftinije do dozvola

Ovi postupci su sada brži i jeftiniji, a potrebne dozvole su dostupne u nekoliko jednostavnih koraka

  • 0
Digital tehnologija

Foto: Shutterstock

Uvođenjem novih elektronskih usluga za privredu na Portalu eUprava, kroz Program ePapir, privrednicima u Srbiji je dostupno prvih 27 potpuno digitalizovanih postupaka za izdavanje dozvola, licenci i saglasnosti, rečeno je danas na konferenciji u Vladi Srbije.

Prvi digitalizovani postupci, između ostalog, uključuju upis u registar distributera i uvoznika sredstava za ishranu bilja, priznavanje registracije sredstava za zaštitu bilja, upis u registar proizvođača semena, rasada, micelija jestivih i lekovitih gljiva, upis u registar sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta i mnoge druge.

Ti postupci su sada mnogo brži i jeftiniji, istakli su predstavnici Kancelarije za IT i eUpravu, Republičkog sekretarijata za javne politike i Uprave za zaštitu bilja.

Reč je o trogodišnjem projekta za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji, koju realizuju Republički sekretarijat za javne politike, Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Srbije i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) koja je članica Grupacije Svetske banke, uz finansijsku podršku Fonda za dobru upravu Ujedinjenog kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu.

- Digitalizacijom postupaka olakšavamo i omogućavamo privredi u Srbiji jeftinije poslovanje. Moramo javnu upravu staviti u službu svakog građanina i svakog preduzeća - rekao je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Kako je istakao Jovanović zahvaljujući ovom projektu građani će imati 100 najčešćih usluga za privredu kompletno digitalizovanih i dostupih elektronski, što će, naglašava, privredi uštedeti 8 miliona dolara na godišnjem nivou.

Potrebne dozvole su dostupne u nekoliko jednostavnih koraka.

Korisnik na Portalu eUprava popunjava elektronski zahtev, prilaže dokumentaciju i vrši elektronsko plaćanje, ukoliko usluga zahteva finansijski izdatak. Sistem automatski pristupa elektronskim registrima i pribavlja podatke po službenoj dužnosti koji su neophodni u procesu odlučivanja.

Podnosilac zahteva redovno dobija obaveštenja o mogućim dopunama dokumentacije i promenama u statusu predmeta. Na kraju, dozvola se dostavlja elektronskim putem u eSanduče podnosioca na portalu eUprava i trajno je dostupna korisniku i nadležnim organima za sve dalje postupke.

Platforma eDozvole koja je izgrađena kao deo infrastrukture Portala eUprava omogućava i neograničeno dodavanje procedura u budućnosti, čime se stvara osnova za dalju digitalizaciju i kreiranje sveobuhvatne platforme za izdavanje elektronskih rešenja.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke