• 0

Pitali su stručnjake koji je najbolji način da se pogura ekonomija jedne države, odgovor je - struja

Ulaganja u obnovljive izvore energije opala su zbog nemogućnosti povezivanja na mrežu

  • 0
energija, zelena politika

Foto: Unsplash

Kada je, usred pandemije, Ekonomsko društvo Australije pozvalo 150 brilijantnih mladih umova da osmisle načine da se osnaži ekonomija, među gomilom ideja o poboljšanju poreskog sistema, davanja zajmova privredi i podsticanja proizvodnje, dva predloga su se istakla i oba su bila skoro ista.

Ideja je bila da se ubrza 15 ili više projekata koji već postoje u planu australijskog energetskog preduzeća i koji su identifikovani kao važni za podmirivanje potreba prenosa preko električnih mreža u narednih 20 godina.

Rad na tim projektima trebalo bi da bude započet odmah, sada kada su investicije privatnog sektora skoro pa nepostojeće, kada postoji tražnja za poslovima na tržištu i kada je vlada spremna za daje pozajmice sa kamatama koje su blizu nule.

To bi pokazalo koje su sve prednosti dovođenja ultra jeftine struje od mesta gde nastaje do mesta na kom je potrebna, jer su skupi generatori fosilnih goriva skoro nestali sa tržišta, ili su prevaziđeni.

Predlog mladih stručnjaka bi pomogao da se obnovljivi izvori električne energije povežu na mrežu, što ni tržištu, a ni vladi ne uspeva da brzo završi.

Ulaganja u obnovljive izvore energije u Australiji su opala za 40 odsto, najviše zbog nemogućnosti povezivanja na električnu mrežu. Najbolje lokacije za proizvodnju struje iz vetra i sunca često nemaju najbolju povezanost sa postojećim mrežama i kablovima kako bi ova struja bez problema stigla do potrošača.

solarni paneli

Solarni paneli, Foto: Unsplash

Predlog jednog od timova bio je da postave 900 kilometara kablova kroz Australiju i da se sa ovom izgradnjom počne već sledeće godine.

Trenutna mreža u Australiji vredi 2o milijardi dolara, nije prilagođena novim tehnologijama proizvodnje struje i imao zastarelu infrastrukturu. Implementacija 15 postojećih projekata koštala bi dodatnih 6 milijardi dolara.

Ubrzavanje sprovođenja ovih projekata moglo bi da stvori 100.000 radnih mesta, da donese nove investicije privatnog sektora u obnovljive resurse i da snizi pritisak na cene struje.

Vlada bi dala zajmove čije bi kamate bile na nivou inflacije, a firke koje bi radile na ovim projektima birane bi po tome kolimo su sposobe da isprate rokove, kao i po planovima da stvore dugotrajno zaposlenje za svoje radnike.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>