• 1

NLB postaje treća najveća banka u Srbiji: "Dragi klijenti, ostaje sve isto"

"Porodice rastu i razvijaju se, a naša je sledila taj isti put"

  • 1
Komercijalna banka, NLB banka

Ilustracija: Nikola Jovanović

Današnjim sticanjem vlasništva na 83,23% običnih akcija u Komercijalnoj banci a.d. Beograd (KB), NLB je napravila poslednji korak u ovoj važnoj transakciji u okviru sprovođenja naše strategije da postanemo vodeća finansijska institucija sa glavnim fokusom na područje koje smatramo svojim domom– regionu Jugoistočne Evrope.

NLB je pribavila sve neophodne dozvole za ovu transakciju, uključujući i saglasnost Evropske centralne banke i Narodne banke Srbije. Konačna kupoprodajna cena (koja uključuje i kamatu od 1. januara 2020. godine) iznosila je 394,7 miliona evra u skladu s odredbama ugovora o kupoprodaji akcija (‘SPA’) koji je zaključen s Republikom Srbijom 26. februara 2020, saopštila je ta banka.

- Porodice rastu i razvijaju se, a naša je sledila taj isti put. Sa ponosom želimo toplu i srdačnu dobrodošlicu našim novim kolegama iz Komercijalne banke u NLB Grupu. Takođe smo i izuzetno  ponosni što smo ovaj proces akvizicije doveli do kraja u skladu s rokovima koje smo predvideli u trenutku potpisivanja. Ova transakcija je još jedna važna tačka u okviru transformacije NLB Grupe u regionalnog šampiona - naglasio je predsednik Uprave NLB-a  Blaž Brodnjak.

"Fokus na klijente i region iz kojeg potičemo"

Srbija je dugo bila strateški važno tržište za NLB Grupu u kontekstu strategije da postane vodeća međunarodna banka sa sedištem u JIE čiji je glavni fokus upravo na tom regionu. Dok u svim državama u kojima grupa posluje NLB zauzima jedno od vodeća tri mesta na tržištu, u Srbiji (koja je po broju stanovnika najveće tržište) do danas nije poslovala na tom nivou. 

Ovom transakcijom NLB postaje treća najveća bankarska institucija u Srbiji jer je kupovinom KB uvećala tržišni udeo NLB sa oko 2% ukupne aktive  na više od 12%, prema podacima od 30. septembra 2020. Poslovanje NLB Grupe u Srbiji biće (pored slovenačkog tržišta) najveće i najvažnije jer dodaje više od 800.000 aktivnih klijenata u segmentu poslovanja sa stanovništvom i najveću poslovnu mrežu u zemlji od 203 ekspoziture NLB-ovom postojećem poslovanju. Preko sestrinskih banaka KB u BIH i Crnoj Gori, ova transakcija će dalje ojačati našu postojeću snažnu poziciju i na ta dva tržišta.

Akvizicijom KB, obim kredita klijentima NLB Grupe uvećaće se za oko 1,8 milijardi evra, a ukupni depoziti za oko 3,3 milijardi evra. KB je tokom 2019. godine ostvarila neto profit od oko 170 miliona evra. U prvoj polovini 2020, koju je obeležila pandemija COVID-19, KB je nastavila stabilno da posluje i uspela da ostvari neto profit od gotovo 80 miliona evra. Ovom akvizicijom, NLB u grupu uključuje stabilnu franšizu, koja će svojim trenutnim poslovanjem i uz očekivani budući snažan rast povećati neto dobitak po akciji i time doneti  akcionarima dodatnu vrednost. Koeficijenti kapitala nakon akvizicije za uvećanu NLB Grupu ostaju iznad regulatornih zahteva i iznad ciljeva uprave banke (15,75%) čime je omogućena dalja isplata dividendi.

Komercijalna banka, MIN FIN

Foto: Ministarstvo finansija

- Ovaj korak neće izmeniti celokupni strateški fokus NLB Grupe, niti će uticati na našu viziju. Posvećeni smo izgradnji moderne, digitalizovane i efikasne banke i tome da postanemo vodeća banka na srpskom tržištu do 2025. godine. Nastavićemo da  podržavamo širu zajednicu i cilj nam je da doprinesemo boljem kvalitetu života u regionu kroz odgovoran i održiv pristup poslovanju, kao i ulogu koju imamo u društvu kao sistemska institucija. Zajedno, bićemo jedna od najznačajnijih  kompanija. Za nas, ovaj region nije samo još jedna tačka na mapi. Mi ga doživljavamo kao svoj dom - naglasio je predsednik Uprave NLB.

Bez promena u redovnom bankarskom poslovanju klijenata 

NLB i KB, u svim zemljama u kojima su obe banke prisutne, nastaviće da rade kao zasebne banke sve do pravnog spajanja. NLB će biti fokusirana na upravljanje procesima integracije što je moguće neosetnije, kako bi se obezbedila nesmetana tranzicija i uz zadržavanje fokusa na klijentima NLB i KB i njihovim potrebama, zaposlenima i svim ostalim zainteresovanim stranama.

- Kratkoročno gledano, neće biti nikakvih promena u redovnom poslovanju naših klijenata. Nastaviće neometano da koriste sve naše usluge, a svi depoziti, krediti i računi ostaju aktivni pod istim uslovima. S obzirom na to da vidimo značajan potencijal u unapređenje ponude proizvoda i usluga Komercijalne banke, oslanjajući se na stručnost i kapacitete NLB, kao i sinergiju sa poslovanjem NLB Grupe u celom regionu, usluge integrisane banke biće unapređene, a njihov kvalitet još viši - poručuju iz banke.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke