• 0
 ≫ 

Austrija ima volju da pomaže kompanijama, ali bez ulaska u vlasničku strukturu

 ≫ 

Ministarka privrede te zemlje, Margarete Šrambek, kaže da je korona kriza - iako dramatična - prolazna faza, samo "treptaj oka" za firme koje posluju godinama

  • 0
Austrija, Beč, korona zatvaranje, Virus Outbreak Austria Lockdown Foto: Tanjug/AP

Austrijska država želi da pomogne kompanijama koje su usled korona krize upale u probleme, ali neće ih "kupovati", ističe ministarka privrede, Margarete Šrambek.

Šrambek je kazala da će narednih meseci država firmama, pored pokrivanja fiksnih troškova, pomoći i nadoknadom izgubljenog obrta, kao i mogućnošću prebacivanja gubitka na novu godinu.

Prema njenim rečima, prebacivanje gubitaka iz 2020. i 2021. predviđa uknjiženje gubitaka sa ranijim dobitima. "Radi se o likvidnosti i daljim garancijama, ne o tome da država ulazi u vlasništvo firmi", objasnila je.

Ona očekuje da će, čim se trgovina i restorani nakon karantina ponovo otvore, i kako se bude napredovalo sa vakcinama - doći do povećanja potrošnje, što će pomoći privredi. Tamo gde i dalje bude problematično, ukazuje, država će pomoći sa ciljem povećanja kapitala i davanja impulsa za investicije.

Korona je, prema njenim rečima, težak eksterni šok, ali je ipak prolazna kriza.

- U odnosu na dužinu rada neke kompanije, ova kriza je samo jedan treptaj oka - naglašava Šrambek. Uverena je da porodične i firme srednje veličine ne žele da ih država preuzme, kada dođe do krize.

Podsetila je da se i za austrijsku avio-kompaniju AUA primenio model državne pomoći za prevazilaženje teškog perioda, ali bez ulaska u vlasničku strukturu.

Video: Prodata Komercijalna banka: Državna kasa teža za 400 miliona evra

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>