• 64

Gasovod koji su Amerikanci sabotirali, kroz Srbiju šalje jeftin ruski gas: Kako se probio Turski tok

Svetski mediji pišu o današnjem probijanju Balkanskog toka

  • 64
Srbija Rusija gas, Srpska zastava gasovod Gasprom Južni tok

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Nešto posle šest sati jutros, u Gospođincima kod Žablja, otvoren je novi gasovod u Srbiji, "Balkanski tok", od bugarske do mađarske granice. Za nedelju dana trebalo bi da budu poznati predlozi za značajno sniženje cene priključka na gas za domaćinstva u Srbiji. Srbija je tako dobila drugi pravac snabdevanja,a o tome su izveštavali i svetski mediji.

Kako prenosi RT, novi gasovod trebalo bi značajno smanji cene gasa za domaćinstva i privuče nove investitore.

Tokom zvanične zvanične ceremonije, održane prvog dana nove godine, predsednik Srbije Aleksandaar Vučić je rekao da je zemlja postala „mnogo bogatija“ zahvaljujući gasovodu, piše Raša tudej. Kako ističe taj medij, cena gasa na bugarskoj granici biće oko 155 dolara (bez dodatnih troškova) u poređenju sa trenutnom cenom od 240 dolara.

- Tim gasom možemo da obezbedimo priliv investicija u različite regione Srbije - prenosi TASS reči sa današnje ceremonije.

Balkanski tok napunjen je gasom 30. decembra. Cevovod od 403 kilometra (250 milja), sa godišnjim kapacitetom od 13,9 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, deo je projekta Turski tok koji je pokrenut u početkom 2020. Ruski gas se Turskoj isporučuje kroz prvi deo rute, a druga linija se proteže do tursko-evropske granice kako bi stigla do evropskih kupaca, uključujući Bugarsku, Mađarsku i Srbiju.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je takođe bio prisutan na ceremoniji, rekao je da je završetak gasovoda „najbolji novogodišnji poklon“.

Gasna veza je jedan od najvećih projekata dveju zemalja, koji je postavljen da pruži Srbiji priliku da razvije sopstvenu energetsku infrastrukturu i postane tranzitna zemlja, prenose mediji.

Poput drugog velikog ruskog energetskog projekta, Severnog toka 2, koji je u završnoj fazi izgradnje, i Turski tok bio je meta američkih sankcija, a Vašington je pretio da će kazniti kompanije koje su u njega umešane.

Srbija, koja je ranije dobijala ruski gas preko Mađarske i Ukrajine i tražila jeftiniji uvoz, ranije je branila svoje pravo da bira dobavljače i rekla da su ruski uslovi najpovoljniji za zemlju, pišu portali.

Video: Vučić: Vrlo brzo značjno niža cena priključka na gas

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    Vucic je Car.A ovi sto ga pljuju teski izdajnici drzave i Srpstva

  • Buda

    Ah ti zli Amerikanci. A mi energetski zavisimo od Rusije, pa kad brat Putin počne da sabotira ...

  • Trta

    Rusi, Turci i Srbi braca.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke