• 64

Gasovod koji su Amerikanci sabotirali, kroz Srbiju šalje jeftin ruski gas: Kako se probio Turski tok

Svetski mediji pišu o današnjem probijanju Balkanskog toka

  • 64
Srbija Rusija gas, Srpska zastava gasovod Gasprom Južni tok Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Nešto posle šest sati jutros, u Gospođincima kod Žablja, otvoren je novi gasovod u Srbiji, "Balkanski tok", od bugarske do mađarske granice. Za nedelju dana trebalo bi da budu poznati predlozi za značajno sniženje cene priključka na gas za domaćinstva u Srbiji. Srbija je tako dobila drugi pravac snabdevanja,a o tome su izveštavali i svetski mediji.

Kako prenosi RT, novi gasovod trebalo bi značajno smanji cene gasa za domaćinstva i privuče nove investitore.

Tokom zvanične zvanične ceremonije, održane prvog dana nove godine, predsednik Srbije Aleksandaar Vučić je rekao da je zemlja postala „mnogo bogatija“ zahvaljujući gasovodu, piše Raša tudej. Kako ističe taj medij, cena gasa na bugarskoj granici biće oko 155 dolara (bez dodatnih troškova) u poređenju sa trenutnom cenom od 240 dolara.

- Tim gasom možemo da obezbedimo priliv investicija u različite regione Srbije - prenosi TASS reči sa današnje ceremonije.

Balkanski tok napunjen je gasom 30. decembra. Cevovod od 403 kilometra (250 milja), sa godišnjim kapacitetom od 13,9 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, deo je projekta Turski tok koji je pokrenut u početkom 2020. Ruski gas se Turskoj isporučuje kroz prvi deo rute, a druga linija se proteže do tursko-evropske granice kako bi stigla do evropskih kupaca, uključujući Bugarsku, Mađarsku i Srbiju.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je takođe bio prisutan na ceremoniji, rekao je da je završetak gasovoda „najbolji novogodišnji poklon“.

Gasna veza je jedan od najvećih projekata dveju zemalja, koji je postavljen da pruži Srbiji priliku da razvije sopstvenu energetsku infrastrukturu i postane tranzitna zemlja, prenose mediji.

Poput drugog velikog ruskog energetskog projekta, Severnog toka 2, koji je u završnoj fazi izgradnje, i Turski tok bio je meta američkih sankcija, a Vašington je pretio da će kazniti kompanije koje su u njega umešane.

Srbija, koja je ranije dobijala ruski gas preko Mađarske i Ukrajine i tražila jeftiniji uvoz, ranije je branila svoje pravo da bira dobavljače i rekla da su ruski uslovi najpovoljniji za zemlju, pišu portali.

Video: Vučić: Vrlo brzo značjno niža cena priključka na gas

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    1. januar 2021 | 19:40

    AMERIMA I OSTALIM RUSOFOBIMA ,SRBOFOBIMA I KINOFOBIMA NE ODGOVARA NAS EKONOMSKI NAPREDAK I SAMOSTALNOST -NEUTRALNOST !!!

  • Boško BAnjac

    1. januar 2021 | 19:46

    Blago građanima Srbije kad imaju takvog predsjednika. Nadam se da će i nama iz Republike srpske dati državljanstvo da svi za njega glasamo na izborima.

  • Aco

    1. januar 2021 | 22:28

    Pojedincima ni ovo ne valja !!! Velika mržnja prema ovoj vlasti ,ne dozvoljava im da normalno razmišljaju!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>