• 7

"Crna Gora je ekonomski najgore prošla. Trebalo je da se ugledamo na Hrvatsku i Albaniju"

Javni dug Crne Gore dostigao je 90 odsto BDP-a

  • 7
Kotor, Crna Gora Kotor, Crna Gora / Foto: Unsplash

Pandemija virusa korona je krajnje nepovoljno uticala na projektovani rast ekonomije Crne Gore u 2020. od 4 odsto, i gurnula je ekonomiju u duboki minus, pre svega, zato što se ta zemlja u ogromnoj meri oslanja na turizam.

Ugroženi su privreda i životni standard građana Crne Gore, piše RTCG, dalje izveštavajući da će pad ekonomije biti dvocifren, dok je u međuvremenu narastao i javni dug na 90 odsto BDP-a.

Navodi se i da se CG zadužila za još 750 miliona evra, dok je nacionalna avio-kompanija "Montenegro erlajns" prizemljila avione krajem 2020, tj. ugasila poslovanje. Podsećamo, počelo je osnivanje nove kompanije.

"Bruto domaći proizvod, po sada dostupnim podacima, pašće najmanje 14,2 odsto u odnosu na prošlu godinu", navodi se u tekstu objavljenom na sajtu crnogorskog javnog servisa.

Posledice su, kako se dodaje, još dramatičnije ako znamo da su državni prihodi pali više od 25 odsto - skoro 500 miliona evra, a javni dug povećan je sa tri milijarde i dve stotine miliona na tri milijarde i 800 miliona evra.

"Turizam, naša strateška grana, doživio je kolaps, pad od skoro 90 odsto. Crna Gora se za vreme prvog talasa, tokom letnje sezone, odlučila za zatvaranje granica za turiste sa tradicionalnih emitivnih tržišta", piše dalje RTCG. Javni servis ističe da je to bila greška, i kao dokaz za to navodi Hrvatsku i Albaniju.

"Kad se podvuče crta, iza nas je veoma teška ekonomska godina, a efekti svega što se dešavalo, uključujući u najvećoj meri pandemiju, tek će se utvrđivati. Ono što znamo jeste da je Crna Gora zabeležila najveći pad ekonomije u regionu i to prevashodno zbog visoke zavisnosti od turizma".

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vojin

    2. januar 2021 | 08:56

    Nije to vazno Milu vatno je da on ostaje i dalje predsednik c.26 godina ta komunjara vedri i oblaci pa vidimo sta je napravio.Sramota

  • Brat

    2. januar 2021 | 09:30

    Samo polako hteli su samostalnost sve su dobili pa cak i vise od toga realno. Opet je Srpski narod izgubio konstitutivni glas po ko zna koji put u istoriji ali da predjemo preko toga samo. Misle jos uvek zapad ce im pomagati, hoce uvek ali samo sa kamatama bez otpisa ikakvih dugova. Sve dospeva na naplatu i nemoze da zastari nikad. Nemas da platis nema veze daj obalu, telekomunikacije, vodotokove, el mrezu, puteve itd itd. Dok te ne raskomadaju na najsitnije delove a dotle i oni ubiraju profit iz svega toga. To traje veoma dugo ali model je najsigurniji do sad.

  • Oni

    2. januar 2021 | 22:00

    Imaju oni rezervnu drzavau,eto ih svi u Srbiju,a ovi sto ostanu cuvace koze po brdima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>