• 13

Ovih 10 država će biti velesile i dominiraće svetom za 30 godina

Današnja tržišta u razvoju će biti sutrašnje ekonomske velesile

  • 13
Nemacka, Kina, korona virus, privreda Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Za 30 godina većina najvećih svetskih ekonomija će biti one koje su upravo danas u razvoju. One bi u budućnosti mogle da nadmaše velike sile poput Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Nemačke.

Bregzit, pandemija i poteškoće u trgovanju donli su ekonomske padove, ali uprkos ovim izazovima, predviđa se da će svetska ekonomija rasti brzim tempom tokom idućih nekoliko decenija.

Zapravo, predviđa se da će do 2050. godine globalno tržište biti udvostručeno, čak iako Ujedinjene nacije (UN) predviđaju da će svetska populacija rasti samo za skromnih 26 odsto.

Ovaj rast će doneti dosta promena. Iako je izazovno predviđati kako će se stvari odvijati u budućnosti, većina ekonomista saglasna je u jednom – današnja tržišta u razvoju će biti sutrašnje ekonomske velesile.

Prema izveštaju jedne od najvećih međunarodnih računovodstvenih kompanija na svetu PwC, lista svetskih ekonomskih sila u 2050. godini će izgledati ovako:

1. Kina

2. Indija

3. SAD

4. Indonezija

5. Brazil

6. Rusija

7. Meksiko

9. Nemačka

10. Ujedinjeno Kraljevstvo

Čak će i relativno male ekonomije poput ekonomija Vijetnama, Filipina i Nigerije zabeležiti velike skokove na rang listama u naredne tri decenije, navodi se u izveštaju. Kina koja zauzima prvo mesto već se može pohvaliti vodećom ekonomijom na svetu s obzirom na kupovnu moć njenog stanovništva.

Ekonomisti predviđaju da se pravi rast očekuje tek u narednim decenijama.

Video: Gde smo bili tada, a gde danas: Vizionarski intervju Jevrosimovića pre 15 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    3. januar 2021 | 11:23

    Cudo da nema Srbije tu posto nas predsednik kaze da smo najbolji u Evropi po ekonomskom rastu... 😂

  • PECA

    3. januar 2021 | 12:00

    Mi smo već sada lideri na Balkanu. Za 30 godina bićemo vodeća ekonomija Evrope. Mislim da nam svi zavide na uspehu, zato i nismo na toj njihovoj listi, evo pitajte predsednika, verujem da će vam isto reći.

  • Бобан

    3. januar 2021 | 11:19

    Србија?! 🤔😂😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>