• 10

"Radnici zabušavaju", tvrde iz ove kompanije: Mogu besplatno da idu u toalet samo jednom dnevno

Nakon toga, moraju da plate, i to oko 2,5 evra za svaki ponovni odlazak u toalet

 • 10
zaposleni

Foto: Unsplash

Sa ciljem da poboljša produktivnost, kineska kompanija "Anpu Electric Science and Technology", iz provincije Guangzhou, odlučila je da "kazni" sve radnike koji posete toalet više od jednom dnevno.

Njihovo objašnjenje za ovo bizarno pravilo je da su "radnici mnogo lenji", te će morati da plate 20 juana, ili oko 2,5 evra, svaki put kada odluče da odu do toaleta, mimo jednog "besplatnog odlaska".

Kako dalje piše "South Morning China Post", dana 20. i 21. decembra prošle godine zbog ovoga je kažnjeno sedam radnika, kojima se novac "odbio" od bonusa, budući da nije dozvoljeno od plate.

Kompanija je tako htela da izbegne probleme sa zakonom, jer je ovde isključivo reč o njihovoj internoj politici, ali lokalne vlasti nisu ćutale na odluku o "dozvoljenom broju puta odlaska u toalet".

Zvaničnici opštinskog Biroa za ljudske resurse i socijalno osiguranje Dongguan sproveli su detaljnu istragu, i utvrdili da je ovo pravilo protiv zakona, pri čemu su tražili od "Anpu Electric Science and Technology" da vrati novac oštećenim radnicima.

Kineska firma se i dalje buni, tvrdeći da su to njihova interna pravila, i dodajući da zaposleni svaki odlazak u toalet mora da prijavi šefu. Kako kažu, "radnici neretko odlaze u toalet da puše ili odmore od posla".

Korisnici interneta su ubrzo povezali ovo neobično poslovno pravilo sa komičnim filmom Čarlija Čaplina, Modern Times, gde se od radnika zahteva da se jave šefu ako hoće da idu u toalet.

To, ipak, nije prvi put da kineske kompanije donose ovakve ili slične odluke. Korisnici najveće globalne mreže su podeljeni: jedni misle da je ovo pravilo previše striktno, dok drugi podržavaju ideju. Navode da neki radnici zaista zabušavaju na poslu, koristeći "izgovor da moraju u toalet".

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Lejla

  Pamti, pa vrati...i od privatnika sve naplati...

  2
  1

  Podelite komentar

 • Mozda imaju dobru platu

  2,5 evra mizerno za njih, puno je to.

  1
  0

  Podelite komentar

 • Igor

  Po meni je nenormalno da na poslu ideš više od jednom do toaleta. Ja na mom poslu ne znam ni kako toalet izgleda. Jedino ako su im dali kafe i sokove da se nalivaju ceo dan. I da ti se ide u vc, pa možeš sačekati sat dva.

  1
  9

  Podelite komentar

Google preporuke