• 11

Gde to hrle građani BiH, a nije Nemačka? Pristižu u autobusima, radiće za 1.000 evra

Mladi iz Sarajeva, Tuzle, Bijeljine, Srebrenika i Teočaka još u novembru 2020. su počeli da dolaze u Sloveniju, tačnije, u grad Velenje

  • 11
bus

Foto: Unsplash

Na proizvodnim trakama nove fabrike televizora "Hisense Gorenje" u Velenju (petom po veličini gradu u Sloveniji), koja je s radom počela prvih dana 2021, posao je dobilo oko sto radnika iz Bosne i Hercegovine.

Većina njih je u ovaj slovenački grad stigla tokom novembra, kada je u samo jednom danu prema Sloveniji otišao autobus pun mladih ljudi iz Sarajeva, Tuzle, Bijeljine, Srebrenika i Teočaka, prenosi Poslovni dnevnik.

Po zanimanju su tehničari za mehaniku, CNC tehničari, projektanti na računarima, elektrotehničari, mašinci. Prevoz i smeštaj u Velenju obezbedila im je fabrika "Hisense Gorenje", u kineskom vlasništvu.

Pre ulaska u proizvodni proces imali su kratku obuku, a onda su znanjem, veštinom i ozbiljnim pristupom radnim zadacima - zadovoljili uslove poslodavca.

Njihova mesečna plata biće oko 1.000 evra.

Fabrika trenutno zapošljava 350 radnika, a već do kraja januara biće ih 520. Među novima koji dolaze, ili će doći ovih dana, biće i grupe nezaposlenih iz BiH.

Asim Ibrahimagić, stručnjak za zapošljavanje u inostranstvu, koji je bio i v.d. direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, podseća da se ovo, i slična zapošljavanja radne snage iz BiH u Sloveniji, odvijaju prema bilateralnom sporazumu koji su dve države, odnosno dve agencije za zapošljavanje, sklopile u jesen 2016. godine.

- Tim sporazumom radnicima iz BiH garantuje se potpuna pravna zaštita i zbog toga ne čudi da među nezaposlenima u našoj zemlji vlada veliko zanimanje za odlazak u Sloveniju - objašnjava Asim Ibrahimagić.

Video: Golub od milion evra: Evo kako zaboravljeni hobi i u Srbiji može da donese mnogo para

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvele

    11. januar 2021 | 17:28

    Pa čekaj Slovenija je kolilo znam u EU .Kako sada kad su oni u pitanju može Kineske ivesticije , kad je Srbija onda se kao negoduje more bre kakvih sve licemera i folera ima .Za to gledajmo mi našu zemlju i našu ekonomiju i ne dajmo da nas foliraju....

  • coach

    11. januar 2021 | 16:58

    Pa uvek su tamo isli i u vreme sfrj :)

  • Праведник

    11. januar 2021 | 16:51

    То је стара песма: Шта ради Словенац када напуни 18 година? Иде у Босну да тражи старог. Ово је само да се прича не заборави ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>