• 2

Oprezno sa bitkoinom, trgujete na sopstvenu odgovornost: Oglasila se i NBS zbog nove "groznice"

Država ne snosi odgovornost za eventualnu štetu

  • 2
bitkoin Foto: Unsplash

Kada kupuju ili koriste bitkoin, građani treba da budu oprezni i svesni da to rade na sopstvenu odgovornost i da sami snose finansijske rizike koji proističu iz toga, kažu u Narodnoj banci Srbije, povodom sve češćih priča o bitkoinu i trgovini njime u poslednje vreme.

Iz NBS podsećaju da su i ranije više puta ukazivali da bitkoin i druge virtuelne valute nisu zakonsko sredstvo plaćanja i da centralna banka ne garantuju za njihovu vrednost.

Stav Narodne banke se, kažu, nije promenio ni posle nedavnog usvajanja Zakona o digitalnoj imovini u čijoj izradi je učestvovala i NBS, te da ni usvajanjem ovog zakona virtuelne valute nisu postale zakonsko sredstvo plaćanja u našoj zemlji.

Kako objašnjavaju u NBS, zakonom se uređuje poslovanje ljudi koji obavljaju poslove s digitalnom imovinom, ali cilj njegovog donošenja nije promovisanje ulaganja u virtuelne valute, već isključivo uređenje oblasti koja je znatno šira od ovih valuta i do sada nije bila pravno uređena.

Napominju da je vrednost bitkoina i drugih virtuelnih valuta veoma promenljiva, te da bez obzira na trenutni veliki porast vrednosti bitkoina, kretanje njegove vrednosti nije moguće predvideti. Dodaju da u skladu s tim, tako velike oscilacije mogu jednom da prouzrokuju i velike finansijske gubitke građanima.

bitkoin Foto: Pixabay

U odgovoru iz Narodne banke Srbije se navodi da virtuelne valute nemaju status valute, niti zakonskog sredstva plaćanja, što je u Srbiji dinar.

U dinarima se izražavaju sve finansijske obaveze, a Zakonom o digitalnoj imovini je zabranjeno plaćanje virtuelnim valutama i drugom digitalnom imovinom direktnim prenosom te imovine sa potrošača na trgovca.

Pojašnjava se takođe, da bi potrošač mogao da plaća u virtuelnim valutama, neophodno je da trgovac angažuje specijalizovanog pružaoca usluga koji se bavi prihvatom virtuelnih valuta, koji ima dozvolu Narodne banke i koji trgovcu prenosi isključivo dinare, a ne virtuelne valute.

Navode takođe da trenutno u Srbiji bitkoin ni na koji način ne utiče na monetarnu i finansijsku stabilnost ili bankarski sektor.

Objašnjavaju da ulaganje u bitkoin više predstavlja vrstu investicije nego štednje i da građani treba da budu svesni da svaka investicija može dovesti do dobitaka, ali i gubitaka.

Iz Narodne banke takođe ukazuje da nadležni organi javne vlasti ne garantuju za vrednost digitalne imovine i ne snose odgovornost za eventualnu štetu koju bi oni koji ih imaju doživeli.

Video: Palma pitao Malog: Šta je bitkoin?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SupeStar

    13. januar 2021 | 17:34

    Pošto mi je žena zvocala da nikada nisam zaradio para u kladionici. Juče sam otišao do kladionice i odigrao 10 utakmica i tako zaradio 200€. Kada sam došao kući bacio sam ženi pare na sto i pustio glasno muziku od Dejana Matića "Gde si bila kad sam bio niko"? Muzika od istog izvođača treštala je 3 sata sve dok komšija nije pozvao policiju zbog glasne muzike koja je dopirala iz mog stana. Ljubazni policajci su me pitali čemu glasna muzika? Na šta je usledilo moje objašnjenje. Zamolili su me da smanjim muziku jer ako to ne uradim napisaće mi kaznu. Zvučnike sa 60 smanjio sam na 20 i pustio drugu pesmu od Mitra Mirića "Ne može nam niko ništa". Komšija je opet zvao policiju da me prijavi, ali pošto sam sve ispoštvovao policija nije morala da dolazi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>