• 5

Kina je napravila 40 maski za svaku osobu na planeti: To im je donelo dominaciju u izvozu

Maske su bile jedan od izvoznih aduta

  • 5
Devojka, test koronavirus, maska, toplomer

Foto: Shutterstock

Fabrike u Kini su izvezle 224 milijardi maski od marta do decembra, što je gotovo 40 maski za svaku osobu na svetu, a koja je van Kine.

- Kineska dominacija izvoza tokom pandemije koronavirusa najbolje se ogleda u stavci koja je postala neophodna u zaštiti od virusa: maske za lice. Fabrike su izvezle 224 milijarde maski od marta do decembra, što je gotovo 40 maski za svaku osobu na svetu van Kine - rekao je novinarima Li Kuiven, zvaničnik Generalne carinske uprave.

Pošiljke su vredele 340 milijardi juana (52 milijarde dolara), što je oko 2% celokupnog kineskog izvoza u 2020. godini. Kineske firme takođe su izvezle drugu zaštitnu opremu u vrednosti od gotovo 100 milijardi juana, rekao je Li. Ukupno je izvoz medicinske opreme i lekova porastao 31% prošle godine u poređenju sa 2019. godinom, rekao je on.

Potražnja za maskama, bolničkim odelima i ogrtačima, ventilatorima i drugom robom povezanom sa pandemijom bila je ključni pokretač rekordnih izvoznih rezultata Kine u 2020. godini, zajedno sa računarima i drugom opremom za rad kod kuće širom sveta.

Budući da se zemlje od SAD-a do Japana sada bore protiv novih virusnih talasa i ponovo nameću ograničenja, prodaja maski i druge zaštitne robe samo će nastaviti da raste.

- Potražnja za kineskom robom možda će ostati jaka u narednih nekoliko meseci s nedavnim porastom broja zaraženih u SAD-u i Evropi - kaže Ding Šuang, glavni kineski ekonomista u kompaniji Standard Plc u Hong Kongu.

Video: Zaštita vizira od korone je potpuno beskorisna bez maske

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>