• 1

Evropska banka izdvojila 679 miliona evra za srpsku privredu, a evo gde je mahom otišao novac

EBRD za dalje najavljuje nastavak saradnje sa komercijalnim bankama, kada je reč o poboljšanju pristupa finansiranju srpskim malim preduzećima

  • 1
Novac, evri

Foto: Shutterstock

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pomogla je srpsku privredu u 2020. investicijama u vrednosti od 679 miliona evra.

EBRD precizira u saopštenju da je 576 miliona evra plasirano privatnom sektoru i malim preduzećima, kroz direktno finansiranje ili putem finansijskih institucija.

Prioriteti EBRD-a u Srbiji za ovu godinu su pomoć u oporavku ekonomije od posledica kovida-19, kao i promovisanje zelenog i održivog rasta, uz ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Takođe, EBRD najavljuje nastavak saradnje sa komercijalnim bankama, kada je reč o poboljšanju pristupa finansiranju srpskim malim preduzećima.

Posebno ističu da će pomoći mladim preduzetnicima uz novi program koji podržava Švedska, kombinujući zajmove EBRD-a i koncesione finansije donatora za bolji pristup finansiranju i savetima za mlade preduzetnike.

Kako je navedeno, EBRD je odgovorila na pandemiju korona virusa rekordnim ulaganjem od 11 milijardi evra u 2020. godini, kroz 411 projekata za rešavanje hitne potrebe 38 ekonomija u koje ulaže.

Takođe, navode da je kroz Program za oporavak od posledica krize (Resilience Framework) u 2020. godini plasirano 145 miliona evra komercijalnim bankama za održavanje likvidnosti privrede i malih i srednjih preduzeća.

Dodaju da će program biti aktivan i u ovoj godini, ukoliko bankama bude potrebna dodatna likvidnost da podrže privredu.

Grafikon rasta, berza, ekonomija

Foto: Shutterstock

Ostatak finansiranja se odnosio na programe koji podržavaju žensko preduzetništvo, ulaganje u konkurentnost, hipotekarne kredite za stanovništvo, programe za podršku investicija u energetsku efikasnost, kao i program za podršku trgovinskih tokova privrede.

Pored kreditnih linija, korisnici su zbog uspešne implementacije projekta dobili i podsticajne grantove i besplatnu tehničku pomoć koju finansiraju EU i drugi donatori.

Za izgradnju boljih infrastrukturnih veza u zemlji i regionu, Banka je obezbedila zajam od 85 miliona evra za izgradnju deonice Niš-Pločnik "Auto-puta mira", koja će bolje povezati centralnu Srbiju sa KiM i ključnom albanskom lukom Drač, čime će biti olakšana trgovina u regionu.

EBRD je, takođe, podržala Srbiju i u poboljšanju digitalne infrastrukture i finansirala je projekat izgradnje optičke širokopojasne mreže u ruralnim oblastima, čime će više od 600 škola u selima dobiti pristup internetu.

Podsećaju da je u važan projekat EBRD-a za izgradnju nove deponije i postrojenja za proizvodnju energije iz otpada u Vinči - uloženo 128 miliona evra, kao i da je to jedno od najvećih javno-privatnih partnerstava u Srbiji, koje donosi privatno finansiranje i stručnost za projekat javnog sektora.

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>