• 2

Zlatne ruke srpskih radnika: Nemci traže "bliže" dobavljače, daleko im istok

Takođe, nemačke kompanije koje već posluju u Srbiji, nastaviće da investiraju uprkos situaciji sa virusom, istakao je Udo Ajhlinger, ispred AHK Srbija

  • 2
KRAGUJEVAC SIMENS MOMIROVIC

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

- Mnogo kompanija razmišlja da dođe u Srbiju, u okviru strategije obezbeđivanja dobavljača na bližim destinacijama (nearshoring) umesto dalekim, na istoku - izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija), Udo Ajhlinger.

Takođe, nemačke kompanije koje već posluju u Srbiji nastaviće da investiraju uprkos situaciji sa virusom korona, dodao je Ajhlinger, koji je direktor kompanije Simens Srbija.

- Trenutno razgovaramo sa nekoliko kompanija koje su baš sad u procesu evaluacije tržišta u Srbiji, koja se kao investiciona destinacija takmiči sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom - naveo je.

Istakao je i da je reč o poznatim i referentnim kompanijama koje već vode razgovore sa Vladom Srbije, ali da ne može da otkrije njihova imena, pošto je to još uvek poverljiva informacija.

Očekuje da će Srbija pobediti u toj trci. Ističe, takođe, da naša zemlja zato treba da nastavi da unapređuje poslovni ambijent, kako bi bio još atraktivniji za investitore.

Ajhlinger je, kako kaže, uključen u razgovore sa zainteresovanim kompanijama kao predstavnik AHK Srbija, ali i kao čelnik Simensa u Srbiji.

- Srbija će svakako biti među prvim zemljama, globalno gledano, kada je reč o privlačenju stranih direktnih investicija - naveo je Ajhlinger, govoreći o očekivanjima za ovu i naredne godine, i dodao "po pitanju privlačenja stranih investitora očekujem veoma pozitivan razvoj situacije u Srbiji u 2021. godini".

Upitan da li očekuje privredni oporavak ove godine, kaže da je još rano davati prognoze, s obzirom da smo trenutno u trećem talasu pandemije, ali da se u svakom slučaju zbog početka vakcinacije nazire "svetlo na kraju tunela".

Mišljenja je da je potrebno vakcinisati što veći broj ljudi, da bi ekonomija mogla stabilno da funkcioniše.

Govoreći o poslovanju Simensa u Srbiji, kaže da su uprkos situaciji sa koronom imali prilično stabilnu poslovnu godinu i podseća da je fabrika Simensa u Kragujevcu krajem prošle godine isporučila prvi tramvaj za Nemačku.

Kompanija Siemens Mobility je isporučila prvi tramvaj u potpunosti proizveden u toj fabrici u Kragujevcu, što je jedan od ukupno 47 tramvaja koji se u Srbiji prave za kupca Bremen Straßenbahn AG (BSAG).

Ajhlinger kaže da u Kragujevcu imaju manje kašnjenje, do pola godine zbog slučajeva korone, implementacije SAP-a i nekih drugih stvari, ali da generalno sve ide po planu, što znači da ulažu u povećanje kapaciteta kako bi se zadovoljili brojni ugovori za proizvodnju tramvaja.

- Kada je reč o proizvodnji tramvaja za evropske gradove, imamo trenutno nekoliko aktivnih ugovora. Na primer, da uradimo 110 novih tramvaja za Duisburg, a imamo i naručenu proizvodnju za stotitne drugih tramvaja za druga mesta - rekao je i dodao da se zato ulaže u širenje objekata u Kragujevcu, kako bi mogli da se zadovolje zahtevi kupaca.

Navodi da je nedavno imao razgovor i sa predstavnicima nemačkog MTU -a povodom investicije u Novoj Pazovi, da projekat kasni oko šest meseci, ali da ta kompanija ne samo da nije odustala od svojih planova, već da su oni sada i veći nego u početku.

- Po obimu imaju impresivne planove i oni su sada veći nego što su bili pre. To je dobar znak, dobro je videti da takva kompanija ide napred po pitanju investicija u Srbiji. Drže se svojih planova i posvećeni su Srbiji i pored toga što je avio-industrija vrlo pogođena krizom. Veoma sam zadovoljan time - naveo je on.

Naglasio je da je jako važno da Srbija što više zadrži obrazovane i talentovane mlade ljude, da otkloni preostale administrativne prepreke i još više poradi na digitalizaciji kako bi se unapredio poslovni ambijent. Ipak, navodi i da je veoma iznenađujuća brzina kojom Srbija uvodi usluge u okviru E-uprave.

Napominje da je Srbija, možda, preskočila drugu i treću industrijsku revoluciju, ali da sada kreće sa četvrtom i da je na dobrom putu po pitanju digitalizacije.

Upitan da prokomentariše to što relevantne međunarodne finansijske institucije predviđaju da će Srbija biti prva po stopi privrednog rasta u 2020, ali i u narednim godinama i kakav rast BDP-a očekuje, Ajhlinger kaže da tome doprinosi način na koji je srpski BDP generisan, ali i realizacija brojnih velikih infrastrukturnih projekta.

Video: Alabar: Zahvalnost svima koji su radili na ovom velikom projektu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OnDE

    Mogu da dolaze ali ovde je u odnosu na dole nebo i zemlja za mirnijim i sigurnijim zivotom.

  • Bec

    Samo bezite iz Srbije tu nema zivota..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke