• 0

U kakve kompanije novac ulažu žene, a u kakve muškarci? Zašto jači pol ovih dana bira Teslu?

Muškarci su mnogo agresivniji od žena i osećaju manje straha i odgovornosti

  • 0
Wall Street, Vol strit, berza, ekonomija, biznis

Foto: Tanjug/AP

Da li ćete da uložite novac u Teslu, komaniju koja čije su akcije za godinu dana skočile za 800 odsto, ili u avioindustriju koja je u istom periodu potpnula za trećinu, zavisi od toga kog ste pola.

Najnovije istraživanje pokazuje da muški investitori naginju ka kupovini akcija koje su u datom trenutku hit na tržištu, dok žene često rade suprotno.

Autori su imali uvod u podatke sa Šangajske berze od 2016. do 2019. godine i došli su do zaključka da muškarci kupuju akcije pobednika, a prodaju akcije gubitnika.

Ovo je ujedno i klasična berzanska strategija. Ako uzmemo za primer Teslu, akcije ove kompanije rastu i sva istraživanja pokazuju da će nastaviti da rastu. Dobar primer ove strategije su takozvaniTeslaneri, ljudi koji su kupovali akcije Tesle, a koji sada imaju milione.

Suprotno ovoj strategiji stoji strategija u kojoj investitori kupuju akcije kompanija koje nisu u najboljem položaju u trenutku kupovine i nadaju se da će sreća uskoro da im se promeni. Istraživači su došli do zaključka da su ovakve poteze sklonije da naprave žene.

Ilon Mask, Elon Musk

Tesla / izbor muških investitora, Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Glavna ideja iza ove studije je da muškarci imaju više samopouzdanja u svoje sposobnosti u trgovini akcijama, nego žene, pa trguju češće i daju više novca, pa samim tim i gube više novca.

Muškarci su, smatraju stručnjaci, mnogo agresivniji od žena i osećaju manje straha i odgovornosti.

A šta je bolje? Odgovor na ovo pitanje ne postoji, ali dva podatka iz istraživanjaje važno istaći - muškarci trguju za 45 odsto više od žena, ali im je godišnja zarada 1,4 odsto manja.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>