• 1
 ≫ 

10 godina Aerodromi Crne Gore pogrešno obračunavali zarade: To ih sad košta najmanje 14 miliona evra

 ≫ 

Profit preduzeća Aerodromi Crne Gore biće retroaktivno smanjen za ovaj iznos

  • 1
Putnik aerodrom koronavirus protokol upozorenje

Foto: Tanjug/AP

Aerodromi Crne Gore izgubiće najmanje 14,1 miliona evra na sporove sa svojim radnicima zbog pogrešno obračunatih zarada za period od avgusta 2008. do decembra 2018. godine, navedeno je u revizorskom izveštaju kompanije za 2019. godinu.

Kako se navodi u tom izveštaju, dostavljenom nadležnim institucijama prošle sedmice, gubici mogu biti i veći, jer još nisu okončani sudski sporovi sa 239 radnika.

Sada će retroaktivno profit Aerodroma biti smanjen za pomenuti iznos, što će naneti ogromnu štetu kompaniji, a posredno i javnim finansijama zbog gubitka dividendi.

Ostaje nejasno kako je moguće da su zarade i ostale naknade zaposlenima na Aerodromima nezakonito obračunavane deset godina, a to je primećeno tek 2019, kada je vlada pokrenula postupak davanja aerodroma pod koncesiju inostranim partnerima.

U revizorskom izveštaju se, pored ostalog, navodi da su Aerodromi dobili i donaciju od Vlade Italije u vrednosti od 281.000 evra za idejni projekat modernizacije aerodroma u Tivtu, sa planiranim finansiranjem od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Aerodromi su se obavezali da će u slučaju da se ugovor o kreditiranju sa EBRD ne zaključi, vratiti ovu donaciju uvećanu za naknade i troškove, pa se u revizorskom izveštaju navodi da će ukupna šteta zbog nerealizovanog ugovora i vraćanja donacije iznositi 401.000 evra.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>