• 1
 ≫ 

Evo zašto Bajdenov podsticajni paket nije rešenje i od njega ne zavisi oporavak ekonomije

 ≫ 

Ključno je da se kriza izazvana kovidom-19 završi, kako bi radnici ponovo mogli da se vrate na posao

  • 1
Inauguracija Vašington Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden je prošle nedelje predložio stimulativni paket od 1,9 biliona dolara, što je deo istorijski ambicioznog plana za borbu protiv ekonomske krize izazvane pandemijom.

Ali, mnogi ekonomisti i poslovni lideri slažu se da nijedna vladina pomoć pojedincima i malim preduzećima ne može popraviti ekonomiju, sve dok osnovni uzrok problema - kovid-19 - ne bude poražen.

U najboljem slučaju, kombinacija plana od 900 milijardi dolara, donesenog u decembru, i ovog plana novog izabranog predsednika SAD, može samo pomoći da ekonomija bude pod kontrolom.

Ekonomisti veruju da bi bruto domaći proizvod, najšire merilo ekonomske aktivnosti nacije, mogao da skoči ako Bajden dobije svoj celokupan paket ubrzo po preuzimanju funkcije.

Ali, rast posla će biti daleko prigušeniji.

Američka ekonomija izgubila je 22 miliona radnih mesta u martu i aprilu, a godinu je završila sa dodatnih 140.000 neto smanjenja radnih mesta. Čak i sa 12,5 miliona radnih mesta oporavljenih između toga, broj zaposlenih je smanjen za skoro 10 miliona tokom pandemije.

Pretpostavka je da neće biti potpunog oporavka do 2022. Takođe, stručnjaci kažu da pandemija prvo treba da se pogorša, da bi stvari postale bolje.

Novac koji je Bajden predložio malo je manji od onog koji je usvojen CARES zakonom u martu, ali je Bajden prošle nedelje jasno stavio do znanja da je ovo samo prvi korak onoga što će tražiti od Kongresa.

Nova godina 2021 novac budžet biznis Foto: Shutterstock

Ovaj prvi paket više je nego dvostruko veći od podsticajnog paketa od 787 milijardi dolara koji je usvojen ubrzo nakon što su Obama i Bajden preuzeli dužnost 2009. godine, u dubini Velike recesije.

Ali, ta podrška, koliko god bila važna, nije okončala ekonomsku krizu.

Čak i kada milioni onih na privremenom otpuštanju budu vraćeni na posao, ostaje 10,7 miliona ljudi koji traže posao, još 2,2 miliona onih koji žele posao, ali su prestali da traže, i 6,2 miliona koji rade samo delimično radno vreme, iako žele posao sa punim radnim vremenom.

Stručnjaci će zahtevati vreme da ih vrate na posao, čak i sa stimulansom. Poenta je da ključ za oporavak ekonomije nije u tome da se obezbeđuju stimulansi, već da se okonča pandemija, kako bi radnici mogli ponovo da rade.

Video: Kraj jedne ere: Najkontroverzniji predsednik SAD-a i njegova supruga napustili Belu kuću

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    20. januar 2021 | 21:41

    "stimulativni paket od 1,9 biliona dolara" - ПОДЕЛИЋЕ онима из сенке и њиховим слугама и пајтосима. Појео вук магарца. То раде већ 50 година...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>