• 0

Bio je "japanski Bafet": Verovao je u moć ove reči i inspirisao hiljade njih da uspeju u životu

"Maro" je ključ sreće, tako je govorio Vahei Takeda

  • 0
Wahei Takeda Printskrin: Youtube/ The Passion Test

Tajna srećnog života nije obilje bogatstva - a opet, često čujemo ljude kako kažu da žele više novca. Ali, retko ko kaže da ima previše, ili sasvim dovoljno.

- Tokom svojih 30 godina istraživanja novca i sreće, jedan od najznačajnijih pojedinaca koje sam ikada upoznao bio je japanski preduzetnik i investitor po imenu Vahei Takeda - piše Ken Honda za CNBC, i dodaje:

"Pre nego što je Takeda preminuo 2016. godine, u 83. godini, imao sam čast da ga imam za mentora 15 godina. Zaista srećan čovek, naučio me je šta zaista znači živeti uspešan i smislen život."

- U igri novca nema kraja - rekao mi je jednom Takeda, upoređujući ga sa bejzbolom. "Čak i ako pobedite na kraju devetog ininga, to ne garantuje pobedu. S novcem je isto. Čak i ako ste imućni u 30-ima ili 40-ima, to ne znači da se nešto katastrofalno ne može dogoditi kasnije".

Zbog svog znanja i umeća, često su ga zvali "japanski Voren Bafet", a 2006. imao je top 10 uloga u više od 100 kompanija vrednih 30 milijardi jena. Takođe je osnovao "Takeda Confectionery", čiji je najveći prodavac bio "Tamago Boro" (biskviti u obliku jajeta).

A u fabrici vlada posebna atmosfera. Naići ćete na radnike koji slušaju kako deca pevaju "arigato", što znači "hvala" na japanskom jeziku. Takeda je verovao da je zahvalnost najbolji način da se oduži radnicima koji vredno rade.

"Maro" je ključ sreće

Vahei Takeda verovao je u "maro", od reči "magokoro", što označava iskreno srce. Možete reći da je vaš "maro jak", ako imate dobre namere. Nakon uspeha sa fabrikom, Takeda je odlučio da bude "lokalni filantrop".

bonsai, japansko drvo Foto: Pixabay

Tokom svoje zavidne karijere, inspirisao je na hiljade ljudi da postanu više darežljivi; verovao je da su ljubaznost i dobrodušnost ključ za napredak i sreću.

Oni koji su u dodiru sa svojim "maro", postižu win-win situacije, one koje su dobre za njih lično, ali i za druge. Kada vaš "maro" raste, onda prema Takedinim rečima postižete ove tri stvari:

1. Okružujete sebe ljudima koje volite i koji vole vas, okruženi ste pozitivnom energijom.

2. Postajete strastveniji i energičniji, sa ciljem da ostvarite stvari do kojih vam je stalo.

3. Izražavate više zahvalnosti za život, i češće hvatate sebe kako govorite "hvala".

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>