Kako do 60 evra od države? Uplata kreće u maju, ovo su detalji

Od četiri mere za novi paket pomoći, jedna se odnosi na direktnu novčanu pomoć za građane

Novi paket mera države, mere, 30 eura, 50 evra, Biznis grafika

Ilustracija: Nikola Jovanović

Država je u okviru novog paketa mera koji je vredan 2, 5 milijardi evra obezbedila pomoć za građane i privredu. Tako, svim građanima Srbije kojima to bude neophodno, država će uplatiti 30 evra u maju i 30 evra u novembru, a penzionerima još 50 evra.

Penzioneri će tako dobiti ukupno 110 evra.

Kako će teći prijava?

Ova mera slična je prethodnoj meri kada je država davala po 100 evra. Dakle, svi punoletni državljani Republike Srbije, koji imaju važeću ličnu kartu i prebivalište u Republici Srbiji moći će da se prijave putem kontakt – centra za isplatu ovog puta, dvokratne,  novčane pomoći u iznosu od ukupno 60 evra.

Svim građanima Srbije koji se u maju budu prijavili na telefon, država će uplatiti 30 evra u maju i 30 evra u novembru, a penzionerima još 50 evra, najavio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o novom paketu mera podrške srpskoj privredi i građanima koji će biti "težak" 2,5 milijardi evra.

Novi paket mera države, mere, 30 eura, 50 evra, Biznis grafika

Prijava će biti jednostavna/Ilustracija: Nikola Jovanović

Naime, doneta je odluka o četiri grupe mera, a jedna grupa odnosi se na direktnu pomoć građanima.

Isplata će, pretpostavlja se, kao i prošli put, po automatizmu ići penzionerima i građanima koji primaju socijalnu pomoć, dok će ostali po 30 evra dobiti krajem maja.

Prilikom podnošenja prijave punoletni državljani Republike Srbije dostavljaju sledeće podatke: jedinstveni matični broj građanina (JMBG), registarski broj važeće lične karte, naziv banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun na koji se uplaćuje jednokratna novčana pomoć

U kontakt – centru će građani imati priliku da čuju automatski nasnimljen glas, kome će moći da ostave svoje podatke. Matični broj i broj lične karte će građani unositi koristeći brojeve telefonske tastature, a ime banke će izgovarati ili birati pritiskom na taster

Primaoci penzija i korisnici novčane socijalne pomoći su automatski prijavljeni za isplatu jednokratne pomoći, odnosno nema potrebe da se prijavljuju.

Novi paket mera države, mere, 30 eura, 50 evra, Biznis grafika

Penzioneri će dobiti ukupno 110 evra/Ilustracija: Nikola Jovanović

Podsetimo, u prvom paketu mera pomoći privredi i građanima, koji je donet krajem marta 2020. godine, svaki punoletni građanin Srbije dobio je po 100 evra. Kako je tada istakao ministar finansija Siniša Mali, država je za ovu meru izdvojila oko 70 milijardi dinara.

Svi koji su želeli državnu pomoć od 100 evra trebalo je sredinom maja da se prijave elektronskim putem preko sajta Uprave za trezor ili putem telefona kol centra.

Sve što je bilo potrebno da građani urade nakon ulaska na sajt je da kliknu na polje "Podnošenje prijave" i tamo unesu svoje podatke - JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.

Građani koji nisu imali otvoren račun u nekoj banci trebalo je da, u padajućem meniju, kliknu na banku preko koje žele da im bude isplaćen novac i time su se automatski prijavljivali za ovu pomoć. Na taj način im je otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova. Nakon podizanja novca, namenski računi su ugašeni.

Novi paket mera države, mere, 30 eura, 50 evra, Biznis grafika

Potrošnja utiče na privredni rast, a ona je ujedno jedna od glavnih komponenata našeg BDP-a/Ilustracija: Nikola Jovanović

Prilikom prijave bilo je potrebno i označiti polje kojim se potvrđuje saglasnost za obradu ličnih podataka, a nakon prijave svi su mogli i da provere status svoje prijave.

Broj telefona kontakt – centra bio je  0800 101 100. A o svim detaljima i dilemama oko prijave za 100 evra, čitajte OVDE. 

Jednokratnu pomoć dobijaju svi punoletni građani, u dinarskoj protivrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije. To je ujedno i odgovor na pitanje da li će na cifru uticati eventualna promena kursa. 

Očekuje se da ova mera utiče na ličnu potrošnju građana koja će se odraziti na privredni rast, jer je ona jedna od glavnih komponenata našeg BDP-a.

Na pitanje odakle novac za te mere, predsednik Srbije je odgovorio da su to „srpske pare, iz srpske kase, iz ozbiljne srpske države“.

Naglasio je da zbog tog ekonomskog paketa država neće imati probleme i dodao da javni dug Srbije neće preći 61 odsto.

Video: Evo kako da se u 3 koraka prijavite za 100 evra putem interneta

(V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubisa stoiljkovic

    Jednom prilikom cuo sam komentar,,da ga nema trebalo bi ga izmisliti".Sad Ja kazem bog nas pogledao i dao nam za predsednika Aleksandra Vucica.Hvala mu za sve sto je dosad uradio za Srpski narod.Nisam siguran da bi se neko setio da pokaze ovoliku odgovornost kao sto je uradila ova Vlada.Hvala im za sve sto su do sada uradili.Zahvalni su mu i mojih 40 zaposlenih koji bi ostali bez posla da nije bilo pomoci naseg predsednika.

  • Bojana Radovic

    Sramota sa 100e do 30e .... A shto bi Aca Lukas rekao tamo nekim paevachima-nepevachima 90000din ..jel realno ovo

  • Šević

    Paket pomoći u korona pandemiji 30 u maju i 30 u novembru. Da li to znači kad u novembru, da pandemija ostaje do daljnjeg?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke