• 5

Brnabić: Očekujem da novi paket mera utiče na rast privrede

Brnabić je podsetila da je Srbija prošle godine bila među prvih pet zemalja sveta po nivou pomoći građanima i privredi

  • 5
KOnferencija rodna ravnopravnost

Foto: ATA Images

Premijerka Ana Brnabić izrazila je danas nadu da će novi paket mera pomoći privredi i ove godine doprineti da Srbija ima najbolji privredni rast u Evropi.

Odgovarajući na pitanja narodnih poslanika u parlamentu, Brnabić je podsetila da je Srbija prošle godine bila među prvih pet zemalja sveta po nivou pomoći građanima i privredi.

Istakla je da je nivo vrednosti prošlogodišnjeg paketa pomoći bio skoro 12 odsto BDP-a.

- Pravovremena pomoć i žilavost naše privrede doveli su do toga da Srbija godinu završi kao najbolja u Evropi po stopi rasta. Nadam se da će i ove mere podrške dati iste rezultate - rekla je Brnabić odgovarajući na pohvalu narodnog poslanika Stranke pravde i pomirenja Samira Tandira za novi paket.

Njega je interesovalo kada će "država dovesti veliku stranu investiciju u Sandžak", jer taj deo, kako navodi, spada u red nerazvijenih u Srbiji, sa platom ispod republičkog proseka i sa stopom nezaposlenosti iznad republičkog proseka.

Ana Brnabic

Premijerka je istakla da je nivo vrednosti prošlogodišnjeg paketa pomoći bio skoro 12 odsto BDP-a - Foto: Zoran Žestić

- Treba nam po jedna velika strana investicija, bar u dva najveća sandžačka grada, Novi Pazar i Prijepolje - rekao je Tandir i dodao da bi bilo dobro otvoriti slobodne ekonomske zone u tim gradovima, kakva postoji u Priboju i koja je donela napredak toj opštini.

Tandir je naveo da u Srbiji ima 15 takvih slobodnih ekonomskih zona, koje su 2019. godine imale promet pet milijardi evra, u kojim radi 200 kompanija, koje zapošljavaju 37.000 zaposlenih.

Brnabić je odgovorila da država uporedo sa izdvajanjem pomoći za privredu, radi i na privlačenju stranih direktnih investicija i dodala da naša zemlja ostaje svetski lider u privlačenju tih investicija.

Uprkos krizi koju je izazvala pandemija virusa korona, Brnabić je istakla da se broj stranih direktnih investicija prošle godine nije u našoj zemlji smanjio i da nijedan strani investitor nije odustao od ulaganja.

Ana Brnabic

Brnabić je kazala da u narednih nekoliko nedelja građani mogu da očekuju dobre vesti po pitanju izgradnje novih fabrika i dolaska novih investicija - Foto: Zoran Žestić

Podsetila je da je prošle godine japanski investitor "Tojo tajer" u Inđiji položio kamen temeljac za svoju fabriku i dodala da ta investicija mnogo znači za privlačenje novih.

Brnabić je kazala da u narednih nekoliko nedelja građani mogu da očekuju dobre vesti po pitanju izgradnje novih fabrika i dolaska novih investicija.

Ističe da se država trudi da investicije dovede u sve krajeve Srbije, a kada je reč o investicijama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Brnabić je navela da je najpre potrebno u tim mestima unaprediti infrastrukturu.

Premijerka je dodala da će infrastruktura privući investiore, a među njima je put od Novog Pazara do Tutina koji će biti gotov do sredine 2022. godine.

- Izgradnja infrastrukture će promeniti perspektivu ovog kraja - rekla je Brnabić i pozvala sve predstavnike tih opština i gradova da se obrate Vladi Srbije sa predlozima šta još može da se uradi kako bi se unapredio taj deo zemlje.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nyx

    Smesna si zeno....

  • Milos

    Ako sam ja dobro izracunao svima po 60e to je nekih 350 miliona eura,sta ce narod sa 30eura,da ode na jedan rucak?Bolje da ste dali za lecenje deci ili ulozili u skole,bolnice,vise bi znacilo nego sto ce meni,a verujem i mnogina da znaci,ralno sta cemo sa 30eura,da nas sprdate jedino.

  • Map

    Ocekujem i ja da mi raste ali nece

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke