• 3
 ≫ 

Zahuktavа se rat Epla i Fejsbuka: Sve je počelo u avgustu zbog zloupotrebe ličnih podataka svih nas

 ≫ 

Direktor Epla pozvao zakonodavce da regulišu rad Fejsbuka

  • 3
Facebook kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Prvi čovek Epla Tim Kuk napao je biznis model Fejsbuka koji koristi lične podatke korisnika kako bi im plasirao reklame.

Kuk je rekao da tehnologiji nisu potrebne ogromne riznice podataka prikupljene sa različitih sajtova i aplikacija kako bi uspela na tržištu, jer je reklamna industrija postojala i funkcionisala decenijama i bez toga.

Iako nije spomenuo Fejsbuk po imenu, bilo je više nego jasno da se ova kritika odnosila upravo na njih.

- Došlo je vreme kada moramo da prestanemo da se pretvaramo da ovaj pristup nema svoju cenu, a ta cena je gubitak poverenja, pa i nasilje. Socijalna dilema ne bi smela da se pretvori u socijalnu katastrofu – rekao je opet aludirajući na Fejsbuk, piše Biznis insajder.

Čini se da je direktor Epla pozvao zakonodavce da regulišu poslovanje Fejsbuka.

Tim Cook, Tim Kuk -  Apple CEO Tim Kuk, Foto: Tanjug/AP

- Ako je posao zasnovan na laganju korisnika i na iskorišćavanju njihovih podataka, bez pravog izbora pojedinaca, onda to nije sistem koji zaslužuje hvalospeve, već reformu – rekao je on.

Epl i Fejsbuk u sukobu su od avgusta prošle godine, od kako je Epl najavio puštanje opcije u prodavnici koja će naterati aplikacije da pitaju korisnike da li smeju da koriste njihove podatke u reklamne svrhe.

Ova inovacija odložena je nakon što se Fejsbuk pođalio da če desetkovati prihode svih aplikacija od oglasa. Ipak, Epl je ponovo najavio da ovaj apdejt stupa na scenu na proleće ove godine.

Prvi čovek Fejsbuka Mark Zakerberg napao je Epl da daje lažna obećanja o zaštiti privatnosti i o svojoj praksi zaštite podataka korisnika.

I ne samo to, Fejsbuk navodno planira tužbu protiv Epla zbog pravila koja njegova prodavnica uvodi za treće strane. Zakerberg je optužio Epl da zloupotrebljava svoju dominantnu poziciju.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>