• 0

Saher poslastica na čekanju: Turista nema, biznisi stoje, a ovolika šteta je naneta budžetu

"Posledice pandemije će se još dugo osećati kako u društvenom, tako i privrednom životu i u budžetu se jasno osećaju", rekao je ministar finansija Austrije, Gernot Blimel

  • 0
saher torta

Foto: Unsplash

Gotovo sve svetske ekonomije su pretrpele negativne posledice kovida-19, a među njima je i Austrija, zemlja koja je u velikoj meri zavisna i od turizma.

Turista je, međutim, manjkalo u 2020, a takođe je i rad domaćih radnika bio ograničen u raznim sferama. Sve se to, logično, odrazilo na ekonomske i privredne rezultate, pa je tako korona kriza nanela veliku štetu budžetu zemlje.

Ta šteta "teška" je čak 22,5 milijardi evra, a prihodi države su od januara do decembra prošle godine, u odnosu na 2019, pali za 8,4 odsto. S druge strane, rashodi su uvećani čak 22 odsto.

- Posledice pandemije će se još dugo osećati kako u društvenom, tako i privrednom životu i u budžetu se jasno osećaju. Kriza je za sada napravila rupu od 22,5 milijardi evra - rekao je ministar finansija Austrije, Gernot Blimel, povodom izveštaja o stanju u budžetu za decembar 2020.

Dodao je da su prihodi u 2020. iznosili 73,6 milijardi evra, dok su rashodi porasli na 96,1 milijardu evra. Sama država već duže vreme mora da pomaže granama koje ne mogu da posluju usled blokada i mera.

Beč je jedan od najposećenijih gradova sveta, koji godišnje poseti više od 16 miliona turista, i čak tri miliona njih koji dolaze iz Austrije. Jedan od specijaliteta i čuvena atrakcija grada je Saher torta, koju svaki stranac obavezno proba kada dođe u ovu evropsku metropolu.

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke