• 2

"Privatni sektor je stub domaće privrede. Nove mere biće značajne za njegovo očuvanje"

Stopa nezaposlenosti je i dalje ispod 10 odsto, industrijska proizvodnja sa nekim najblažim rastom, ali ipak rastom od 0,4 odsto, kaže predsednik Privredne komore Srbije

  • 2
Mali šengen sastanak, Marko Čadež Marko Čadež / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Novi paket mera državne podrške je značajan i može da utiče na očuvanje privatnog sektora kao stuba i kičme srpske privrede - kaže predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež.

On je novinarima rekao da nove mere dolaze posle dosadašnjih šest milijardi evra, koliko je država prošle godine pomogla privredi. Reč je, navodi, o dodatnih 2,5 milijardi evra koje su "neophodne za očuvanje i održavanje privatnog sektroa, pre svega za održavanje zaposlenosti".

Napomenuo je da "cifre pokazuju da smo se održali malo bolje nego što je, možda, bilo predviđeno i kada je reč o industrijskoj proizvodnji i zadržvanaju nivoa zaposlenosti".

- Stopa nezaposlenosti je i dalje ispod 10 odsto, industrijska proizvodnja sa nekim najblažim rastom, ali ipak rastom od 0,4 odsto - rekao je Čadež i zahvalio Vladi Srbije, Ministarstvu finansija i timu predsednika Srbije koji u realnom vremenu reaguju na probleme privrede.

Kaže da je PKS u stalnoj komunikaciji sa kompanijama, kako bi se sagledala situacija na terenu i na šta mora da se obrati pažnja. Ono što je za privredu i PKS, navodi Čadež, važno, jesu dve mere donete sa liste predloga PKS, a među njima je nastavak državne garancije za povoljnije kredite, kako bi se, pre svega, olakšalo privredi da dođe do novca za dalje investiranje i zapošljavanje.

- Tu imamo najavljenih novih 500 miliona evra podrške za garancije od Vlade, imamo još 500 miliona iz prošlog paketa koji nisu iskorišćeni i dodatno imamo program DFC koji je najavljen za oko milijardu dolara - kazao je Čadež. "To znači da imamo skoro dve milijarde evra neophodnog novca za garancije koje, pre svega, znače firmama da mogu da lakše uzmu kredit za koji im država garantuje".

Novac plaćanje evri devize biznis Foto: Shutterstock

U prethodnom periodu je, kaže, 23.000 predzueća koristilo ovaj instrument i dobilo kredite što je, ističe, uticalo na očuvanje privatnog sektora.

- Ono što je takođe bio naš predlog jeste da se odmah pomogne sektoru putničkog drumskog saobraćaja koji već godinu dana ima ogroman problem sa padom broja putnika u situaciji pandemije - navodi Čadež. Trenutno u tom sektoru radi oko 20.000 ljudi, a Čadež navodi da bi zaista bilo problematično kada bi te firme počele da otpuštaju vozače koji su kod nas, inače, deficitarni.

Naredna mera je, kaže, nastavak mere direktne podrške i to tri puta po pola minimalca, pre svega za mala i srednja preduzeća, a razmišlja se i o velikim kompanijama.

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    1. februar 2021 | 13:58

    Kada privatni sektor koji inace stvara i izdrzava drzavni sektor izjednacite po primanjima i pravima radnika kao u drzavnom sektoru mozete da pocnete da pricate kako je privatni sektor stub jednog drustva i drzave

  • Boban

    1. februar 2021 | 17:15

    Nije mi jasno dal moze toliko da laze i da jos nas ubedjuje u to... 10 posto nezaposlenost u Srbiji je ako cemo razunati frilensere da su zaposleni i ako necemo racunati sve one koje ste oterali iz drzave sa vasom politikom..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>