• 0
 ≫ 

Posle godinu dana stroge zabrane, Rusija i Ukrajina ponovo sarađuju na važnom polju

 ≫ 

Ukrajina je u decembru 2019. godine, zabranila uvoz struje iz Rusije

  • 0
Struja, dalekovod Foto: Pixabay

Ukrajina je obnovila uvoz struje iz Rusije i trenutno uvozi oko 200 megavat časova, saopštili su iz državne elektroprivrede Ukrenegro na svom sajtu.

U januaru ove godine, ukrajinske kompanije su takođe nastavile komercijalan uvoz električne energije iz Belorusije, sa kapacitetima između 310 i 480 megavata, javila je agencija TAS S.

Ukrajina je prethodno, u decembru 2019. godine, zabranila uvoz struje iz Rusije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je tada izmene i dopune zakona o tržištu električne energije, kojim se posebno zabranjuje prodaja i snabdevanje električnom energijom uvezenom iz Rusije.

- Zakonom se utvrđuje zabrana prodaje i/ili snabdevanja električnom energijom koja se uvozi iz Ruske Federacije (prema bilateralnim sporazumima i na unutardnevnom tržištu) - pisalo je tada u saopštenju.

Kako je precizirano, ukrajinska vlada "ima pravo da ukine ovu zabranu na period koji sama utvrdi radi izbegavanja vanredne situacije u jedinstvenom energetskom sistemu Ukrajine".

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>