• 4

Srbiji ponovo uvedene ogromne carine za izvoz u Veliku Britaniju, čeka se novi trgovinski sporazum

Potpisivanje novog sporazuma očekuje se u narednih nekoliko meseci

  • 4
Velika Britanija, Srbija, evri Foto: Shutterstock

Poslednjih godina sa Velikom Britanijom beležimo dvocifrenu stopu rasta izvoza. Uprkos kovid krizi u prošloj godini, robna razmena je iznosila oko 500, a usluga oko 600 miliona evra. Istovremeno je stiglo 90 miliona evra direktnih britanskih investicija. Da li će tako biti i posle Bregzita, zavisi od brzine postizanja novog trgovinskog sporazuma koji još nije počeo zbog kovida, ali je bilo i nekih drugih odlaganja.

Stari sporazum o trgovini s Velikom Britanijom prestao je da važi poslednjeg dana prošle godine, a novi nije potpisan. Na srpske proizvode na tom tržištu ponovo su uvedene carine koje idu i do 20 odsto.

- Prebacivanjem carina na naš teret, čini taj izvoz u Englesku potpuno nerentabilnim. Ja mislim da će to umanjiti izvoz zamrznutog voća iz Srbije najmanje 15 do 20 odsto u ukupnom iznosu - smatra Rade Ljubojević, direktor kompanije "Sirogojno" za RTS.

Visoke carine nisu jedina nevolja za srpske izvoznike.

- Neznanje recimo administracije na prvoj granici sa Evropskom unijom o tome koje se stope primenjuju za Srbiju je usporilo, u nekom trenutku čak za tri-četiri dana zaustavilo praktično protok robe. Postoji opasnost da našu poziciju na tom tržištu počnu da zauzimaju neki drugi dobavljači - ukazuje Mihailo Vesović, direktor za strateške analize PKS.

jabuka, voće To će umanjiti izvoz voća, Foto: Pixabay

Trenutna situacija nije u interesu ni za više od 400 kompanija sa većinskim britanskim kapitalom u Srbiji koje zapošljavaju 22.000 radnika i proizvode pretežno delove za britansku automobilsku industriju.

Za Vladu je, kažu u Ministarstvu trgovine, prioritet da se što pre zaključi novi sporazum. Saznajemo da neće sadržati samo trgovinske odredbe, već će definisati ukupne odnose.

- Mi smo dali neke sitnije primedbe koje smo imali na njega. Očekujem da prvih dana februara već dogovorimo i drugu rundu, drugu video-konferenciju na kojoj ćemo moći sa britanskom stranom partnerski da razgovaramo o zaključenju jednog takvog sveobuhvatnog sporazuma - navodi Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine turizma i telekomunikacija.

U Ministarstvu kažu da u dosadašnjim razgovorima nema naznaka da bi novim sporazumom srpski izvoznici mogli da izgube pogodnosti koje su uživali starim sporazumom.

Sve će se znati u narednih nekoliko meseci, kada se očekuje da bude potpisan novi sporazum.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>