• 1

PKS pozdravlja novi paket mera: Pomoć prevoznicima sačuvaće više od 20.000 radnih mesta

Nakon šest milijari evra pomoći države od početka pandemije sledi dodatna pomoć od 2,5 milijardi evra, neophodnih za očuvanje privatnog sektora, pre svega, za održanje nivoa zaposlenosti, ocenio je Marko Čadež

  • 1
bus

Foto: Pixabay

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, pozdravio je novi, najavljeni paket ekonomskih mera podrške privredi i građanima, i istakao da će odluka o pomoći od 600 evra po autobusu za prevoznike u drumskom saobraćaju, doneta na inicijativu PKS, sačuvati više od 20.000 radnih mesta u Srbiji.

- Vlada je zaista reagovala adekvatno i očekujemo pomoć od 600 evra po autobusu za prevoznike u drumskom saobraćaju. To je mera koja, možda, ne može da reši sve probleme, ali može da pomogne kompanijama da ne otpuštaju ljude. Trenutno u ovom sektoru radi više od 20.000 ljudi - istakao je Čadež.

Nakon šest milijari evra pomoći države od početka pandemije sledi dodatna pomoć od 2,5 milijardi evra, neophodnih za očuvanje privatnog sektora, pre svega, za održanje nivoa zaposlenosti, ocenio je Čadež.

Cifre pokazuju, navodi, da se privreda bolje održala nego što se predviđalo i kada je u pitanju industrijska proizvodnja, kao i očuvanje radnih mesta.

- Za privredu i Privrednu komoru je važno da su donete dve mere sa liste predloga PKS. Osim podrške prevoznicima, to je i nastavak garantne šeme, za šta je obezbeđeno i dodatnih 500 miliona evra namenjenih državnim garancijama, koje će privredi omogućiti da dođe do povoljnijih kredita, da investira, zapošljava i neometano proizvodi - rekao je Čadež.

Predsednik PKS je podsetio da je 23.000 preduzeća prošle godine dobilo kredite uz garanciju države, a da će privrednicima ove godine na raspolaganju biti i krediti uz garancije američkog DFC.

Čadež je ukazao i na značaj direktne pomoći privredi kroz isplatu tri polovine minimalca za mala i srednja preduzeća koja zapošljavaju 1.253.000 radnika i naveo da se razmišlja o toj meri za velika preduzeća za koja se proceni da im je takva podrška potrebna.

I pomoć građanima, istakao je Čadež, vid je podrške kompanijama, jer će se taj novac, kroz potrošnju, vratiti privredi. Predsednik PKS je istakao da je svakako najvažnija mera države očuvanje zdravlja stanovništava i nastavak vakcinacije.

Milomir Radovanović, predsednik Odbora Grupacije za prevoz putnika u drumskom saobraćaju i autobuske stanice Udruženja za saobraćaj PKS, podseća da je inicijativa autobuskih prevoznika i za obezbeđenje državne pomoći pokrenuta još za vreme proglašenog vanrednog stanja preko Odbora grupacije.

Kompanija Tehnomarket

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Zahvaljujući dobroj saradnji i koordinaciji Privredne komore Srbije, inicijativu su podržala nadležna ministarstarstva i najavljena je državna pomoć sektoru za prevoz putnika u drumskom saobraćaju - rekao je.

Predložena mera da se prevoznicima putnika u drumskom saobraćaju za svaki autobus dodeli subvencija od 600 evra za narednih pola godine, znači opstanak za ova preduzeća, smanjivanje otpuštanja radnika i mogućnost za dalje investiranje, kažu i u Udruženju za saobraćaj PKS.

Prevoz putnika u drumskom saobraćaju je izuzetno ugrožen usled pandemije, jer gotovo dva meseca više od 95 odsto kapaciteta nije radilo.

Tokom vanrednog stanja bio je zaustavljen javni prevoz putnika u drumskom međunarodnom, međumesnom i gradsko-prigradskom saobraćaju, a radio je samo mali broj prevoznika koji su obavljali poseban linijskih prevoz odnosno prevoz zaposlenih do radnih mesta.

U skladu sa boljom epidemiološkom situacijom, prevoz putnika je nastavljen, ali je u mnogo manjem obimu, pa su gubici i dalje veliki, ukazuje Milica Dubljević, sekretar Udruženja za saobraćaj PKS.

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirča

    2. februar 2021 | 06:52

    Pomažete privatni sektor jer oni nemaju, a državne kompanije su propale skroz.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>