• 3
 ≫ 

Čadež: Pozivam kompanije da kažu šta treba da se popravi u oblasti rudarstva

 ≫ 

Čadež je zajedno sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministararkom rudarstva i energetike prof. dr Zoranom Mihajlović učestvovao u javnoj raspravi o ovom zakonu

  • 3
marko čadež Foto: PKS

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež pozvao je  kompanije u Srbiji da se aktivno uključe u javnu raspravu o izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kako bi svojim predlozima učinili da ovaj zakon bude u funkciji privrede.

- U sektoru rudarastva radi oko 2.000 kompanija koje imaju godišnji prihod od oko 9,5 milijardi evra i one treba da se čuju. Zato je važno da se privreda uključi u javnu raspravu, da vidimo koja su to rešenja koja su dobra, ali i da vidimo gde predlog još može da se poboljša, naročito kada govorimo o predvidvosti poslovanja u Republici Srbiji i pitanjima eksploatacije i dozvole za eksploataciju - rekao je Čadež koji je posebno istakao novine u zakonu poput „E rudarstva“ koji će ubrzati izdavanje potrebnih dozvola.

Čadež je zajedno sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministararkom rudarstva i energetike prof. dr Zoranom Mihajlović učestvovao u javnoj raspravi o ovom zakonu u Privrednoj komori Srbije je dodao i da uz rudarstvo i preradu rude treba da razmišljamo o tome kako da investicije u rudarstvo iskoristimo za naše proizvodne i prerađivačke kapacitete.

- Ako govorimo o litijumu, da već sada planiramo, a imamo zainteresovane za izgradnju fabrika litijumskih baterija, jer je reč o strateškim stvarima za našu privredu - rekao je Čadež.

Mihajlovićeva je istakla prednosti izmena ovog zakona dodajući da na teritoriji Srbije ima rudnih rezervi u vrednosti od 200 milijardi dolara. Ona je istakla i predlog novih procedura za izdavanje dozvola za geološka istraživanja i najavila osnivanje rudarsko geološke komore.

Prema njenim rečima, od Ministarstva finansija zatražila je povećanje rudne rente.

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rudar

    1. februar 2021 | 20:52

    sve se čini da se rudne rezerve Srbije za jeftine pare daju strancima. Srbija kao država mora da aktivira naše potencijale a ne stranci da nam preprodaju nešto na čemu Srbija može da se obogati. Bor je primer za to, koliko kod pojedinci pričali bajke o tom dilu. NIS Srbije takođe. Sada se gleda kako i litijum da se utopi. Zašto Geološki Zavod ne može da radi istraživanje, GEOING takođe, i ostale naše kompanije koje se bave geološkim istraživanjima, da oni budu nosioci posla a ne kao podizvođači Kanađana, Rusa, Amerikanaca, Kineza. Da oni imaju eksploataciono pravo pa domaće firme i stručnjaci da se zaposle, a ne stranci da se uvoze i da oni skinu kajmak.

  • Raša

    2. februar 2021 | 08:43

    Vrlo profesionalno. Kao da znate šta radite. Ko bre pita kompanije? Oni će reći da smo skupi.

  • R9

    2. februar 2021 | 07:08

    Za pocetak, mi da kopamo, oni da kupuju, a ne obrnuto.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>