• 0
 ≫ 

Ko je nova Amazonova "ajkula": Kažu da je iskren i drag, ali mu ne promiče nijedan detalj

 ≫ 

Džesi je proveo 15 godina transformišući Amazon: od giganta za e-trgovinu do visoko profitabilne tehnološke kompanije

  • 0
Andy Jassy, Amazon

Endi Džesi / Foto: Tanjug/AP

Svetom je odjeknula vest da Džef Bezos napušta mesto izvršnog direktora Amazona, a onda kada su se stvari "stišale", ostalo je pitanje - ko će ga naslediti?

Novi CEO vodeće kompanije za e-trgovinu je Endi Džesi (Andy Jassy, 53), čovek koji važi za "strah i trepet" u svom radnom okruženju. Džesi je vodio klaud jedinicu u okviru Amazona, a pomogao je pri lansiranju "Amazon Web Services" 2006. godine.

Kažu da Džesi svoje najvažnije odluke donosi u Chop-u (Charterhouse of Parma), konferencijskoj sali smeštenoj nadomak njegove kancelarije u Sijetlu. Jedan zaposleni je svojevremeno rekao: "Ako odete na sastanak u Chop sa Endijem, bolje budite spremni".

Isti radnik je naveo da je "Džesi ajkula koja će namirisati krv sa 100 milja, ako niste spremni". Od svog tima očekuje najbolje, a malo ko bi i pomislio da bi Bezos na tako važno mesto doveo nekoga ko nije zahtevan i marljiv. Ne pominje se ni blizu kao najbogatiji čovek sveta, ali...

Džesi je proveo 15 godina transformišući Amazon: od giganta za e-trgovinu do visoko profitabilne tehnološke kompanije. On je, zapravo, stvorio dominantno klaud tržište. Posle Epla i Majkrosofta, Amazon je treća najvrednija kompanija u SAD, na čijem čelu će se ubuduće nalaziti upravo Endi Džesi.

Andy Jassy, Amazon

Novi CEO Amazona / Foto: Profimedia/Patrick Fallon / Zuma Press

 

Zašto je Džesi tako poseban?

On je ujedno tek drugi CEO kompanije koja postoji 27 godina. Sve vreme je na toj poziciji bio Džef Bezos, što dovoljno govori o poverenju koje Bezos gaji prema Džesiju. On je i član Bezosove elitne grupe direktora pod imenom "S-team".

Džesi je diplomirao na Harvardu 1990. godine, a u Amazonu ima oko 85.000 akcija, vrednih 287,3 miliona dolara. Svakako je jedna od najplaćenijih osoba u kompaniji: u prethodne tri godine zaradio je više od 20 miliona dolara.

Nije "zapao za oko" samo osnivaču Amazona, već i drugim liderima. Stiv Balmer, bivši izvršni direktor Majkrosofta, poželeo je da ga Džesi nasledi u kompaniji, a takođe je bio u trci za prvog čoveka Ubera, 2017. godine. Džesi ima i svoj sistem rada: voli štampana dokumenta, digital izdanja čita samo u avionu.

Amazon Game Studios

FOTO: Amazon

 

Kratko i jasno

Oni koji su imali priliku da sarađuju ili sastanče sa njim, kažu da je iskren i drag, ali ima visoka očekivanja. Kada je reč o "Amazon Web Services", Džesi lično gleda svako medijsko saopštenje, a Bezos mu "slepo veruje" i nikada ga ne proverava.

I dok američki milijarder donosi tri odluke dnevno i ne razmišlja mnogo o biznisu posle 17h, njegov naslednik ima oko sedam sastanaka u danu: raspored mu je uglavnom isplaniran dve nedelje unapred, pa je izazovno sastati se sa Džesijem.

Kao što Bezos voli da šalje upitnike putem mejla, zbog čega se zaposlenima "ledi krv", tako i Endi Džesi ima svoj način komunikacije, a najčešće napiše samo "lepo", ukoliko mu se dopadne e-poruka koju je dobio. Treba pomenuti i da je ovaj 53-godišnji Amerikanac političan, i rado iskazuje svoj stav, najpre na Tviteru.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari