• 2

Da li je mizoginija uzela maha? Šef Olimpijskog komiteta misli da žene previše pričaju na sastancima

Aktuelni šef Olimpijskog organizacionog komiteta u Tokiju, Joširo Mori, suočio se sa pozivima da podnese ostavku, nakon što je rasplamsao strasti rekavši da "žene previše pričaju na sastancima"

  • 2
biznis, sastanak Foto: Pixabay

S jedne strane mizoginija, a sa druge strane - naglašena potreba za feminizmom: to je realnost u 21. veku, posebno u zamršenim međuljudskim, ili bolje rečeno, muško-ženskim odnosima.

Pripadnice lepšeg pola dugo su kroz istoriju "bile po strani", i često nisu shvatane ozbiljno: kao ravnopravni poslovni igrači u "muškom svetu".

Sada imaju potrebu da dominiraju, a muškarci im sve češće odgovaraju ovako. Tako je bivši japanski premijer, Joširo Mori (83), nedavno iznenadio javnost svojom izjavom, a o tome piše i Blumberg.

Aktuelni šef Olimpijskog organizacionog komiteta u Tokiju suočio se sa pozivima da podnese ostavku, nakon što je rasplamsao strasti rekavši da "žene previše pričaju na sastancima".

On se, potom, izvinio zbog te, kako se navodi, "seksističke izajve na račun žena", ali kasno.

- Ako povećate broj žena, morate u određenoj meri ograničiti vreme za njihove primedbe, u suprotnom ćete naići na nevolje jer se priča nikad neće završiti - rekao je Mori.

Nakon toga, na društvenim mrežama u Japanu počeli su da se širi sledeći heštegovi: #Mori’s gaffe, #Mori resign, #embarrassment to Japan. U prevodu, kažu da je ta izjava "sramota za Japan", i da Mori treba da podnese ostavku. Međutim, on kaže da neće odstupiti sa funkcije.

Sporna izjava je dodatno zadala glavobolju organizatorima Olimpijskih igara, koje su pomerene za 2021, a trebalo je da se održe 2020. u Tokiju. Iz jasnih razloga, odnosno zbog pandemije, događaj je morao biti odložen.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    4. februar 2021 | 12:29

    sta je on tu pogresio jos malo pa ce muskarci morati na ulicu da se bore za svoja prava... ludnica u celom svetu...

  • PIXY

    4. februar 2021 | 10:45

    Prijatelju mislim da nisi u pravu,jer zene uopste puno pricaju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>