• 0

Nemačka daje građanima jednokratnu novčanu pomoć, ali je neće dobiti svi

Pojednostavljena procedura za dobijanje pomoći ostaće na snazi

  • 0
Novac plaćanje evri devize biznis Foto: Shutterstock

Nemačka vlada postigla je dogovor o pomoći građanima s niskim primanjima i kompanijama koje teško pogađaju stroge mere suzbijanja koronavirusa.

Odbor vladajuće koalicije postigao je dogovor o novim merama nakon gotovo pet sati razgovora.

Porodice bi trebale dobiti jednokratni dodatak dečjem doplatku od 150 evra. Lani su porodice dobijale 300 evra po detetu. Dogovorena je i jednokratna pomoć za radnike na minimalnoj plati, takođe od 150 evra.

Pojednostavljena procedura za dobijanje pomoći ostaće na snazi do kraja godine za samozaposlene i zaposlene s niskim primanjima, koji se nađu u teškoćama, piše Poslovni dnevnik. 

Kompanije će pak od dobiti iz prethodnih godina moći odbiti veći iznos gubitaka, do 10 miliona evra odnosno 20 miliona u slučaju poslovnih projekata više partnera.

Ugostiteljima će vlada pomoći šestomesečnim produženjem razdoblja snižene stope PDV-a od sedam posto, do kraja godine. Kultura će dobiti dodatnu milijardu evra kroz program Neustart Kultur.

- Nove mere pomoći neće zahtevati usvajanje dodatnog proračuna - rekli su u sredu uveče predsednik socijaldemokrata Norbert Walter-Borjans i potpredsednica Saskia Esken.

Dodatak dečjem dodatku i potpora za zaposlene na minimalcu stajaće državu oko tri milijarde evra, a niži PDV za ugostiteljstvo oko 3,5 milijardi.

Trošak poreskih olakšica za poduzeća još nije utvrđen.

Video: Titov poslednji batler nam otrkiva tajnu recepta bledske krempite

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>