• 2
 ≫ 

Gigant vidi svetlo na kraju tunela: Imaju pad putnika od 80 odsto, ali u ovome je spas

 ≫ 

Izvršni direktor kompanije "Wizz Air", Jožef Varadi, istakao je da su "održiva vladina ograničenja ozbiljno ometala vazdušni saobraćaj"

  • 2
wizz air skoplje Foto: Unsplash

Kriza virusa korona dovela je do toga da broj putnika kompanije "Wizz Air" bude manji za 81,8 odsto, pokazuju nove statističke brojke.

Mađarski prevoznik objavio je u sredu svoje podatke o prometu za januar, jer avio-kompanije nastavljaju da se bore sa jednom od najgorih kriza u istoriji tog sektora. Brojke pokazuju da je "Wizz Air" prevezao manje od 574.000 putnika u 2020, odnosno 81,8% manje u odnosu na 2019.

Masovna smanjenja rasporeda znače da su kapaciteti letova koji su se odvijali - iznosili nešto više od četvrtine nivoa januara 2020. godine. Broj sedišta opao je za 73,1%. U međuvremenu, kompanija je rekla da ima najmanje emisija po putniku i po kilometru, u poređenju sa rivalima.

Takođe je naglasila i lansiranje u Abu Dabiju, uz poletanje prvog leta za Atinu.

Podaci dolaze za manje od sedam dana, nakon rezultata "Wizz Air"-a u trećem kvartalu. Kompanija je otkrila da su joj prihodi opali za 76,5% na 149,9 miliona evra, u tri meseca poslednja meseca, tj. do 31. decembra.

Posle dobiti u trećem kvartalu 2019. od 21,1 milion evra, u istom periodu prošle godine zabeleženi su gubici od 116,4 miliona evra. Izvršni direktor Jožef Varadi istakao je "održiva vladina ograničenja" koja su "ozbiljno ometala" vazdušni saobraćaj.

Mnoge evropske vlade poništile su letnje popuštanje ograničenja u poslednjih nekoliko meseci godine, kako bi se pozabavile velikim rastom nivoa zaraze kovidom-19. "Wizz Air" računa da će im kapacitet biti umanjen u februaru i delimično u martu ove godine.

Varadi je rekao da će mere, koje je preduzela ova avio-kompanija, omogućiti da "izađu iz konteksta kovid-19 kao strukturni pobednik". To se događa nakon apela koji dolazi iz IATA-e da se uspostavi globalni standard za vakcinaciju, kako bi se putovanja odvijala nesmetano.

Procenjuje se da je putnički saobraćaj opao za 70%, pri čemu se smatra da je više od sedam miliona radnih mesta izgubljeno ili da postoji rizik od ukidanja.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorn

    8. februar 2021 | 09:03

    Neka leti ko hoce da se vakcinise.Miskim da cete imati jos manje putnika

  • hmm

    8. februar 2021 | 16:26

    ako uvedu te corona pasose bice kao 90-tih svi u kola i lagano

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>