• 4
 ≫ 

Poznata banka upozorila klijente u Srbiji na moguću prevaru: "Ne otvarajte ove mejlove, nisu od nas"

 ≫ 

Ovo je samo jedna u nizu phishing prevara

  • 4
komp, laptop, kafa Foto: Unsplash

Banka Inteza upozorila je klijente da mogu da postanu žrtve prevare, jer je pojedinima na mejlove stigla poruka koja izgleda kao da im stiže od njih, ali sa njima nema nikakve veze.

- Obavešteni smo da je nekoliko naših klijenata dobilo imejl poruku koja sadrži maliciozni fajl, a koju je navodno poslala Banca Intesa. Imejlovi ove vrste su do sada u "subject" polju imali: Obaveštenje o deviznom prilivu: EUR 3721.33. Navedeni imejl sadrži .zip fajl, a u "To" polju se ne nalazi vaša imejl adresa kao primaoca - upozorila je Inteza klijente.

Oni su zamolili sve koji dobiju ovakav mejl da ga ne otvaraju.

VAŽNO OBAVEŠTENJEObavešteni smo da je nekoliko naših klijenata dobilo imejl poruku koja sadrži maliciozni fajl, a koju...Posted by Banca Intesa on Friday, February 5, 2021

- Molimo vas da u cilju bezbednosti vaših računara i podataka, ne otvarate prilog, niti da postupate prema instrukcijama iz imejl poruke, a imejl odmah obrišete. Banka je preduzela sve aktivnosti u cilju sprečavanja blokade ovih malicioznih imejlova ka našim klijentima. Napominjemo da Banca Intesa ovaj tip obaveštenja klijentima šalje sa digitalnim potpisom, čime omogućava verifikaciju identiteta pošiljaoca i pre otvaranja imejla - stoji u upozorenju.

Ovo je samo jedna u nizu phishing prevara. U pitanju je vrsta internet prevare, kojom prevaranti pomoću mamca pokušavaju da prikupe lične podatke korisnika.

Za ovo koriste razne trikove socijalnog inženjeringa kako bi stekli naše poverenje. Najčešće to čine tako što se pretvaraju da su legalna organizacija, kojoj vjerujemo, i preko lažnih internet stranica, mejlova, SMS poruka pokušavaju nas prevariti da im damo lične podatke.

Pribavljeni lični podaci omogućuju im da ukradu identitet, čak i novac, ako na primer, uspeju da "upecaju" lozinke za pristup elektronskim bankama. Stoga ne čudi da su klijenti banaka povremeno meta prevaranata, a takođe postoje i česti napadi na korisnike elektronske pošte, društvenih mreža i drugih popularnih online usluga.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sava

    6. februar 2021 | 13:42

    Da li ta Karleuša ima ogledalo, pa ona je sa ovim fotosima, dno dna, kome ovo treba, vulgarnost i primitivizam, neukzs, pornogeafija, Kome ona to želi da se pokaže takva, možda neiživljenim tinejdžeri a ili psihopata a.

  • Joka

    6. februar 2021 | 19:18

    Ne otvaram ni redovni mail a ne javljam se ni na tel🤣🤣🤣🤣

  • Smehotres

    6. februar 2021 | 22:33

    Mogu da mi ukradu broj računa,ali uzalud im trud.Tamo je 00,00 rsd🤣🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>