• 1

10 stvari koje niste znali o Endiju Džesiju, novom prvom čoveku Amazona

Amazon je osnovan 1994. godine, a sada je rukama "čoveka od poverenja"

  • 1
Andy Jassy, Amazon Endi Džesi / Foto: Tanjug/AP

Ceo svet ostao je nedavno u šoku kada se pročulo, a ubrzo i potvrdilo da Džef Bezos napušta mesto izvršnog direktora Amazona.

Imperiju koju je stvorio davne 1994. godine, jedan od najbogatijih ljudi na svetu, prepustio je da vodi Endi Džesi, čovek koji je uprkos dobrim poslovnim ponudama ipak odlučio da ostane veran Amazonu. Džesi je do skoro vodio klaud jedinicu u okviru Amazona, a pomogao je pri lansiranju "Amazon Web Services" 2006. godine.

Ovih 10 stvari sigurno niste znali o njemu:

1. On ima 53 godine

Endi Džesi ima 53 godine, a nedavno je proslavio rođendan, 13. januara. Rođen je u Skarsdejlu u državu Njujork, gde je završio i srednju školu.

2. Otac mu je bio primer

Njegovi roditelji su jevreji, otac mu je radio u jednoj prabnoj firmi, gde je bio stariji partner. Njegova korporativna profesija postavila je primer sinu za njegov dalji rad, jer je i Endi tražio lidersku poziciju u nekoj velikoj korporaciji.

Amazon kompanija logo Foto: Tanjug/AP

3. Ima najviše obrazovanje

Endi Džesi je posle zabršene srednje škole u rodnom gradu upisao i završio jedan od najprestiđnijih svetskih univerziteta - Harvard.

4. U Amazonu je od 1997. godine

Kada je Amazon tražio zamenu za Bezosa, nije morao daleko da traži. Endi je karijeru u ovoj kompaniji započeo 1997. godine, kao marketing menadžer, odakle je samo napredovao na nekoliko važnih, pa jš važnijih mesta, dok na kraju nije stigao i do vrha.

5. Poseduje sportski tim

Novi direktor Amazona je sportski fan. Uložio je u hokej tim Seattle Kraken. On je manjinski vlasnik ovog tima iz Sijetla, a sedi i u upravnom odboru jedne sportske škole.

6. Ima Bezosovo poverenje

Jeff Bezos, Džef Bezos Foto: Tanjug/AP

Džesi je bio najlogičniji izbor za direktora Amazona jer uživa veliko poverenje Bezosa. Bezos je to istakao i u pismu koje je uputio zaposlenima, a upućeni smatraju d aje od jedan od malobrojnih u koje Bezos ima potpuno poverenje.

7. Zaslužan je za prodaju muzike na Amazonu

Tokom duge i uspešne karijere u AMazonu, Džesi je na mnogo načina doprineo kompaniji. On je ubedio Bezosa da u ponudu ubace i muziku, što je bio veliki pogodak.

8. Podržava ga i konkurencija

Džesi ima dobru reputaciju u poslovnom svetu, pa su njegovo postavljenje na vrh Amazona pozdravili i čelnici mnogih velikih kompanija.

9. Doneo je Amazonu 50 milijardi dolara

Džesi je mnogo doprineo razvoju pojedinih segmenata Amazona u kojima je bio zaposlen, a procenjuje se da je njegov uticaj u kompaniji doveo do stvaranja prihoda od oko 50 milijardi dolara.

10. Nije planirao da ostane u Sijetlu

Kada je počeo da radi u Amazonu, nije planirao da ostane u Sijetlu, već je hteo da se vrati u Njujork i da tamo nastavi život. Međutim, kada se zahuktao na poslu, više nikada nije poželeo da promeni posao, iako jr tokom goidna imao mnogo prilika.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>